Ροή Ειδήσεων

Νέα ζώνη απαγορεύσεων ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 σύσταση για την τροποποίηση των απαγορεύσεων ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, προσθέτοντας ένα νέο χρώμα σκούρο κόκκινο, στον υγειονομικό χάρτη, στις υπάρχουσες κατηγορίες πράσινου, πορτοκαλιού, κόκκινου και γκρι.
Αυτό το χρώμα θα ισχύει για περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων λόγω πιο μολυσματικών παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Αυτές ορίζονται ως περιοχές όπου το αθροιστικό 14 ημερών ποσοστό ειδοποίησης περίπτωσης COVID-19 είναι 500 ανά 100.000 άτομα ή περισσότερα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα βασικά ταξίδια.
Ειδικότερα πρέπει να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο σε:
• Υποβληθείτε σε εξέταση για λοίμωξη COVID-19 πριν από την άφιξη.
• Να υποβληθούν σε καραντίνα / αυτοαπομόνωση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Δεδομένης της αύξησης της ικανότητας δοκιμών COVID-19, η σύσταση τροποποιείται επίσης για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι περιοχές να κάνουν μια δοκιμή πριν από την αναχώρηση.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών δεν πρέπει κατ ‘αρχήν να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε δοκιμή. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί από αυτά να υποβληθούν σε δοκιμή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου.
Άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, μελέτης ή οικογένειας, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές ή απομόνωση. Εάν εισαχθεί μια απαίτηση δοκιμής, η συχνότητα των δοκιμών σε τέτοια άτομα πρέπει να είναι αναλογική.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω