Ροή Ειδήσεων

Νέα προϊόντα Κρητικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Ολοκληρώθηκε η 1η Φάση του πρωτοποριακού  εκπαιδευτικού προγράμματος «Κατάρτισης στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ)» με σκοπό την  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων από τη Κρήτη  στον τομέα των ΑΦΦ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ)  υπό το συντονισμό του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά (ΝΓΝΓ)» και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος  Σ. Νιάρχος.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες  επιχειρηματικές ιδέες για πιλοτικά προϊόντα, που σχεδίασαν και κατέθεσαν στο πλαίσιο της κατάρτισής τους, οι οποίες συνδέουν την καινοτομία  με τη παράδοση, την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία, την ιδιαίτερη φαρμακευτική αξία και τη διατήρηση της αρωματικής/ φαρμακευτικής ποικιλότητας. 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ιδέες είχαν αρκετή  ωριμότητα για δημιουργία προϊόντων με  χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών και τοπικής προέλευσης ενώ ότι παρήχθη και το πρώτο πιλοτικό προϊόν, με κατεύθυνση τη κοσμετολογία. 
Η Κρήτη λόγω της μεγάλης παράδοσης στη χρήση αυτών των ΑΦΦ,  με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και της μοναδικής της βιοποικιλότητας αποτελεί ιδανική περίπτωση εφαρμογής καινοτομιών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης  και εμπορίας των ΑΦΦ. Παρόλα αυτά, η αυθαίρετη συλλογή των φυσικών πληθυσμών τους σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο εμπόριο, έχει ως αποτέλεσμα κάποια είδη να βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης, σε πολλές περιοχές.  Κατά τη φάση αυτή το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα  κατάρτισης σε δεκαπέντε νέους  που επελέγησαν  στην περιοχή των Χανίων μετά από αίτηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα θέλοντας  να ασχοληθούν για πρώτη φορά ή και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον συγκεκριμένο κλάδο.
Το πρόγραμμα παρείχε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με τη συμμετοχή καθηγητών  από το ΓΠΑ,  εξειδικευμένων ερευνητών από το ΜΑΙΧ και επιστημόνων από το ΓΠΑ με κύρια αντικείμενα την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία ΑΦΦ, ιδιαίτερης  σημασίας για την Κρήτη. Παρόλα τα προβλήματα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και συνάθροισης, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε  με 49 ώρες  δια ζώσης θεωρητική και πρακτική εξάσκηση ενώ  και 55 ώρες  εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα e- class του ΓΠΑ  με τη υποστήριξη των δικτύων τηλεκπαίδευσης του ΓΠΑ.
Η λήξη αυτής της φάσης έγινε σε προγραμματισμένη  συνάντηση την Παρασκευή   10/7 στο ΜΑΙΧ στην με φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων και με  Skype για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας.  Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. κ. Γιώργος  Μπαουράκης,  η Υπεύθυνη της Δράσης του εκπαιδευτικού προγράμματος Καθηγήτρια κα  Γ. Οικονόμου και ο συντονιστής της δράσης υποψήφιος Διδάκτορας κ. Α. Ασσαριωτάκης. 



Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω