Πρόταση στρατηγικής συνεργασίας και συμπόρευσης Περιφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίων και την συμμετοχή επιστημόνων, για την εξάλειψη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας κατέθεσε η κυρία Ασπασία Λουπάκη, εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Κρήτης στην Περιφερειακή επιτροπή Ισότητας Κρήτης, κατά τη συμμετοχή της στην διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
Αναλυτικά η κ. Ασπασία Λουπάκη ανέφερε τα εξής:
«Είναι γνωστό σε όλες και όλους μας, πως το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης οφείλεται κυρίως σε αναχρονιστικές κοινωνικές αντιλήψεις.
Ειδικά στο χώρο εργασίας, το φαινόμενο εντείνεται σε περιόδους κρίσης. Πάει «χέρι – χέρι» με τον φόβο της ανεργίας. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και η πανδημία που διανύουμε τώρα, επιτείνουν την ανασφάλεια στους εργασιακούς χώρους και καθιστούν συχνότερο το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Φαινόμενα που μπορεί να ξεκινήσουν από την ψυχολογική πίεση και να φτάσουν έως την απώλεια της ίδιας της εργασίας.
Ας μην ξεχνάμε πως η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει να κάνει με το σεξ. Έχει να κάνει με την εξουσία που ασκεί κάποιος ως μοχλό πίεσης για την σεξουαλικότητα ή και η σεξιστική συμπεριφορά που έχει. Άρα, είναι μια ξεκάθαρη εκμετάλλευση και μάλιστα του χείριστου είδους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επίδειξης και επιβολής δύναμης που πηγάζει από την εξουσία που παρέχει σε κάποιον η θέση του. Να ζητά δηλαδή αντάλλαγμα για την διατήρηση της δουλειάς ή τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Φυσικά δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση ένα αθώο κομπλιμέντο ή η εκδήλωση ειλικρινούς και αγνού ενδιαφέροντος για το άλλο φύλο.
Συχνά όμως, στο δημόσιο διάλογο αλλά κυρίως στην καθημερινότητά της κοινωνικής μας ζωής, όλα αυτά παρουσιάζονται αρκετά θολά. Εκτιμώ πως υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαριστούν, σε σημαντικό βαθμό, απλά και ουσιαστικά θέματα για την παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Να αποσαφηνιστούν, πράξεις, συμπεριφορές, πρακτικές αλλά και πολιτικές στήριξης, όχι μόνο για τις γυναίκες ή τους άντρες αλλά στο σύνολο των εργαζομένων, στο πλαίσιο των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνονται καθημερινά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Πιστεύω πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί, παράλληλα με τις δράσεις που έχουμε σε εξέλιξη, ένας οδηγός καθοδήγησης και κατάρτισης στελεχών τόσο των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και των δήμων, όσο και των στελεχών επιχειρήσεων της Κρήτης, γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
Η Περιφέρεια, οι Δήμοι αλλά και τα επιμελητήρια του νησιού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό που θα διαθέτουμε και συνεργασία όλων στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) να αναδείξουμε προτάσεις για τη λύση του προβλήματος μέσα από παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, οργανωμένες συναντήσεις και συζητήσεις σε κάθε Δήμο της Κρήτης. Εκτιμώ πως η συνεργασία και η συμπόρευση της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των Επιμελητηρίων του νησιού, μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
Ξεκινώντας από τα μέλη των δημοτικών επιτροπών κάθε Δήμου, τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Στόχος να συνδιαμορφωθεί στην πορεία η «κοινή μας γλώσσα», για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι ούτε τωρινό, ούτε μόνο χθεσινό. Για να αφήσουμε πίσω μας ως κοινωνία, ένα αναχρονιστικό φαινόμενο. Υποστηρίζοντας στην πράξη τους κανόνες λειτουργίας του κράτους δικαίου και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η κυρία Ασπασία Λουπάκη, είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) καθώς και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Πλατανιά.