Ροή Ειδήσεων

Σεισμός 5,8 βαθμούς στο Ηράκλειο

Σεισμός 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:17 το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν χερσαίος με επίκεντρο 23χλμ Βορειοδυτικά της Άρβης, εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ. Σημειώνεται ότι έγινε αισθητός σε όλο το νησί, στο Ηράκλειο που ήταν το επίκεντρο αλλά σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Η πρώτες εικόνες δείχνουν ζημιές σε σπίτια στο νομό Ηρακλείου και ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από κτίσμα που κατέρρευσε στις εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία και κατέρρευσε ο τρούλος. Ακόμη υπήρξαν έντεκα τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Επίσης έκλεισαν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και κάθε σχολική δομή σε ολόκληρο τον νομό, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021.
Οδηγίες για τους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.
Ο καθηγητής Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.
Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεωτέρα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα Νεωτέρα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.
Κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση. Θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.
Στο Αρκαλοχώρι συνεδρίασε το έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε πως «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης».
Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία από το Ναύπλιο που βρίσκεται με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την κατάσταση των τραυματιών και για τις ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός πρωινός σεισμός στην Κρήτη.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο ενός ανθρώπου και τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τους πληγέντες.
Με Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας. Παράλληλα στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς, για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων.

ΤΡΙΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός επισημαίνει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, μετά και την μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.
Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:
– Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.
– Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.
Παράλληλα Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.
Το Αρκαλοχώρι επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγγειλε 20.000 ευρώ για όσους πληγέντες κριθεί το σπίτι του κατεδαφιστέο και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω