Η τουριστική οικονομία εμφανίζει υψηλή ικανότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών με υψηλό βαθμό απόκρισης με ταχεία επαναφορά, αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα», που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε: «H έρευνα πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την ανάλυση η διάχυση ωφελειών της τουρισμού στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ, μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.
H μελέτη ακτινογραφώντας την ελληνική οικονομία διαβλέπει 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία. Πρόκειται για τους τομείς: Βιομηχανία – μεταποίηση, Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, Κατασκευές, Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Μεταφορά και αποθήκευση, Ενημέρωση και επικοινωνία, Επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.
Παράλληλα η έρευνα από τις επενδύσεις στη τουριστική βιομηχανία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη ο τουρισμός αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας με 1 στις 4 θέσεις εργασίας.