Αύξηση επιτοκίου ΗΠΑ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%. Το βασικό επιτόκιο, φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο του 2006, καθώς διαμορφώνεται πλέον από 4,75% έως 5%. 
          «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού» αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee – FOMC). 
          Ακόμη η FOMC, επισημαίνει ότι «επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-3/4 έως 5 τοις εκατό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική. Η Επιτροπή αναμένει ότι ενδέχεται να ενδείκνυται κάποια πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Κατά τον καθορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διαθέσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρέη αντιπροσωπείας και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω