Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 22 δευτ.]

Κατά το 2023, η οικονομία της Κύπρου συνέχισε να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις, αναφέρει η Έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων Λευκωσίας, για την οικονομία της Κύπρου και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ ο ρυθμός του ΑΕΠ για το 2023 ανήλθε στο 2,2%, σε σχέση με μεγέθυνση 5,1% το 2022. Τα έτη 2024-2026 αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6%, 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα.
          Το 2023 η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο έναντι του 2022 ήταν συνολική, όμως ορισμένες κατηγορίες κατέγραψαν σημαντικότερη αύξηση σε απόλυτα μεγέθη, ενώ άλλες επέδειξαν σχετική ανθεκτικότητα και διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα.
          Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης άμεσων επενδύσεων για την Κύπρο. Πάνω από 1.500 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων 100 μεγάλου μεγέθους, δραστηριοποιούνται στη χώρα. 
          Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και στον τομέα των επενδύσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023, όπως και το 2022, η Κύπρος κατέλαβε τη 2η θέση (μετά το Λουξεμβούργο) μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για την Ελλάδα σε επίπεδο ροών, ενώ σε επίπεδο αποθεμάτων κατείχε για το 2022 την 5η θέση.  
          Το θεσμικό πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμφωνιών που αφορούν μεταξύ άλλων στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις (1962), την αποφυγή διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής (1968), την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία (1984), την τουριστική συνεργασία (1988), την αμοιβαία συνδρομή των τελωνειακών διοικήσεων (1999) και την αμοιβαία προώθηση και προστασία επενδύσεων (1992), την εμπορική ναυτιλία (2003), τη διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων στην Ελληνική Δημοκρατία (2004) και τις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές (2008), την κατασκευή του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed καθώς και του Υποβρύχιου Ηλεκτρικού Καλωδίου Great Sea Interconnector (Προσφάτως εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του Eurasia o AΔMHE με 25%).
Ακολούθως παρατίθενται οι σημαντικότερες ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων επενδύσεις στην Κύπρο: HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών  (πρώην ΕΛΠΕ), ΗΕLECTOR CYPRUS LTD, CORAL CYPRUS, HELLENIC HEALTHCARE GROUP, ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ (ΕUROMEDICA), ΕUROBANK, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΙΝΤΡΑLOT, OΜΙΛΟΣ FOURLIS, OMIΛΟΣ JUMBO, Coca – Cola 3E, ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ MIKEL, COFFEE ISLAND, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, SKROUTZ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ALPHA BANK, ΤΕΚΑΛ ΑΕ.

Ολόκληρη η Έκθεση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω