Οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Τυνησίας

[χρόνος ανάγνωσης 48 δευτερόλεπτα]

Κατά το 2023 σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των ελληνικών εξαγωγών μετά την εντυπωσιακή αύξηση που παρατηρήθηκε τα περασμένα έτη αλλά και συνολικά του όγκου των διμερών συναλλαγών και του θετικού ισοζυγίου για τη χώρα μας με βασική αιτία την πτώση τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 67,45% ενώ οι εισαγωγές από την Τυνησία διπλασιάστηκαν σημειώνοντας αύξηση 109%. Ο όγκος εμπορίου μειώθηκε κατά 38,75% ένδειξη του ότι η τυνησιακή οικονομία αρχίζει να γίνεται «ρηχή». Τέλος το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε θετικό για την χώρα μας αν και σαφώς μειωμένο από τα περασμένα χρόνια.
          Τα παραπάνω αναφέρει η Έκθεση 2023 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα.
          Ειδικότερα για τη σταθεροποίηση των εξαγωγών μας η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, η διοργάνωση εμπορικών αποστολών, οι μεμονωμένες επισκέψεις επιχειρηματιών αποτελούν το πρώτο βήμα για την προσέγγιση της αγοράς.
          Προϊόντα που θα μπορούσαν να έχουν καλές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές είναι: Δημητριακά, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας (σίτος, κριθάρι, αραβόσιτος), φυτικά έλαια, βαμβάκι, ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα και προϊόντα φαρμακείου, δομικά υλικά (αλουμίνιο, χάλυβας, μάρμαρο, πλαστικό, είδη θερμομόνωσης, ξυλεία), καπνός – τσιγάρα, τηλεπικοινωνιακό υλικό, συσκευές κλιματισμού-θέρμανσης (θερμοσίφωνες), αρδευτικά συστήματα, γεωργικός εξοπλισμός, (π.χ. θεριστικές μηχανές, τρακτέρ) είδη υγιεινής, βαμβάκι – υφάσματα, προϊόντα βιοτεχνολογίας και εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, γεωργικά φάρμακα.

Ολόκληρη η Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω