[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 5 δευτ.]
Το διαδικτυακό μάθημα «Δημοκρατίες στην αρχαία Ελλάδα: Γένεση και εξέλιξη» από το Κέντρο Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επαναλαμβάνεται πάλι δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στο μάθημα αυτό εξετάζεται η σταδιακή αλλαγή της θέσης του «δήμου» (του λαού, των πολιτών) ως προς την εξουσία. Δίνεται έμφαση στην καλύτερα γνωστή Αθηναϊκή Δημοκρατία του 5ου και του 4ου π.Χ. αιώνα. Παρουσιάζονται οι θεσμοί των δημοκρατικών πολιτευμάτων, οι αξίες τους, η εκπαίδευση και η συμπεριφορά του δημοκρατικού πολίτη, η αρχαία κριτική στη δημοκρατία και η επίδρασή της στη μεταγενέστερη ιστορική σκέψη.
Το μάθημα ξεκινά εκ νέου την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσετε τις ημέρες και ώρες που επιθυμούν. Προϋπόθεση η εγγραφή στην πλατφόρμα του Mathesis. https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:History+Hist5.1+23E/about
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην πλατφόρμα του Mathesis, στο email, [email protected] και στα τηλέφωνα 2103849038, 2810391096 και 2813410251 (Κ. Φλουρής).
Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη Δια Βίου Μάθηση.
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015, με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του καθηγητή Στέφανου Τραχανά, ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων. Το όνομα mathesis προέρχεται από το mathesis universalis του Καρτέσιου. Μια προσπάθεια να οικοδομηθεί —με αφετηρία την αρχαιοελληνική σημασία των λέξεων μάθημα, μάθηση, μαθηματικός— μια καθολική επιστήμη βασισμένη στον αποδεικτικό λόγο των Μαθηματικών. Στη δική μας, ταπεινότερη εκδοχή του, το όνομα υποδηλώνει απλώς την πρόθεσή μας να προσφέρουμε μαθήματα που θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα των βασικών επιστημών. Από τα μαθηματικά και τη φυσική έως την ιστορία και τη φιλοσοφία.