Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων.
Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες.
Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.
Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:
«Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου είναι ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο. Θέτει ισχυρή βάση για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού.
Με τη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kv, δρομολογείται ο ενεργειακός μετασχηματισμός και ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση της οικονομίας μας, σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε θέσει την ενεργειακή πολιτική στην κορυφή της πυραμίδας του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κρήτη μεταβάλλει οριστικά τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη. Εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου εκφράζουμε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στη διοίκηση και τους εργαζομένους στον ΑΔΜΗΕ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».