Ροή Ειδήσεων

Ομιλία Χρήστου Λιονή

Προβολή μυστικών ευδαιμονίας της Κρήτης

του Χρήστου Λιονή
Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
Ιατρική σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Κρήτη έχει σημαντικά πλεονεκτήματα ευζωίας και ευδαιμονίας σε σχέση με χώρες του βορρά. Τα κοινωνικο-ψυχολογικά χαρακτηριστικά -προσδιοριστές- επηρεάζουν την βιολογία και το γεννητικό υλικό που είναι το μεγάλο μυστικό της Κρήτης.
Η υψηλή θρησκευτικότητα με σύγχρονους όρους, η πνευματικότητα και η εξαιρετική αναγνώριση της έννοιας της οικογένειας με το εξαιρετικό κοινωνικό δίκτυο είναι τα μυστικά των Κρητών για τα χρόνια νοσήματα.
Οι επίσημοι δείκτες για τους προσδιοριστές της ανάπτυξης του καρκίνου και της καρδιακής νόσου, είναι πολύ μικρότεροι στην Κρήτη από αυτούς που έχουν δημοσιεύσει οι σκανδιναβικές χώρες.
Το άγχος που δεν ελέγχεται, υπάρχει και στη φτώχεια αλλά και στην απληστία, οδηγεί σε φλεγμονή η οποία αυξάνεται κατά την πάροδο των ετών και κάνει κάποιους ανθρώπους ευάλωτους.
Τρεις συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης:
• Επένδυση στην έρευνα και στην τεκμηρίωση.
Περισσότερη έρευνα στα κοινωνικο-ψυχολογικά χαρακτηριστικά, τους προσδιοριστές που φαίνεται να είναι αυτοδύναμοι της μακροζωίας αλλά και της ανοσίας απέναντι στο κορονοϊό, με την έννοια της μικρότερης πιθανότητας εισαγωγής στη ΜΕΘ και κατάληξη τον θάνατο.
• Επένδυση στην έρευνα στην προβολή των μυστικών της Κρήτης μέσα από τη συνεργασία όλων μας αλλά και της Περιφέρειας, της Αυτοδιοίκησης με την Ακαδημαϊκή κοινότητα.
• Επένδυση μέσω της έρευνας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που έχει επίδραση στην υγεία και η ανάπτυξη νέων πατεντών.

Επιστροφή στο 5ο τεύχος

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω