[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 20 δευτ.]
Ο παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) τονίζει ότι ο ορεινός τουρισμός αντιπροσωπεύει μεταξύ 9 και 16% των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως, που μεταφράζεται σε 195 έως 375 εκατομμύρια τουρίστες μόνο για το 2019. Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων που σχετίζονται με τον εγχώριο ορεινό τουρισμό καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη την αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού του σημαντικού τμήματος.
Τα βουνά φιλοξενούν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είναι μεταξύ των φτωχότερων και πιο απομονωμένων στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, τα βουνά προσελκύουν από καιρό τουρίστες που ενδιαφέρονται για τη φύση και τους υπαίθριους προορισμούς και τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η αναρρίχηση και τα χειμερινά σπορ. Προσελκύουν επίσης επισκέπτες με την πλούσια βιοποικιλότητά τους και τους ζωντανούς τοπικούς πολιτισμούς. Ωστόσο, το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 10 πιο ορεινές χώρες (σε όρους μέσου ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) έλαβαν μόνο το 8% των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση «Κατανόηση και ποσοτικοποίηση του ορεινού τουρισμού».
Με βιώσιμη διαχείριση, ο ορεινός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εισοδήματα των τοπικών κοινοτήτων και να συμβάλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και του πολιτισμού τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) FAO, η μέτρηση του όγκου των επισκεπτών στα βουνά αντιπροσωπεύει το πρώτο ζωτικό βήμα προς την απελευθέρωση των δυνατοτήτων του κλάδου.