Ο Κρυμμένος αριθμός 5040 του Πλάτωνα στην νέα Πόλη που θα κατασκευαστεί στην Σεούλ

Του Δρ. Μηνά Τσικριτσή

Πριν λίγες ημέρες μου γνωστοποιήθηκε, ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio, με έδρα στην Ολλανδία, με ένα διεθνές δίκτυο συνεργατών πρότειναν στην βιομηχανική συνοικία της Σεούλ, την δημιουργία μίας έξυπνη πόλη για την ψηφιακή οικονομία, όπου η καινοτομία και η διαφορετικότητα δημιουργούν έναν ελκυστικό χώρο διαμονής, εργασίας και ψυχαγωγίας των κατοίκων της. Τα σχέδια δόθηκαν με το όνομα Project H1, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή μιας υπάρχουσας βιομηχανικής περιοχής σε μια γειτονιά 504.000 τετραγωνικών μέτρων για τη νέα ψηφιακή οικονομία.
          Όταν είδα την έκταση 504.000 τ.μ το μυαλό μου αμέσως πήγε στην ιδανική Πολιτεία που αναφέρει ο Πλάτων στο έργο του Νόμοι1 738 α,β. για το ιδανικό πλήθος των ατόμων που θα έπρεπε να έχει η ιδανική πολιτεία που σχεδίαζαν με τον Κρητικό Κλεινία να δημιουργήσουν στη νότια Κρήτη με συγκεκριμένους κανόνες δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Ο αριθμός αυτών των πολιτών θα πρέπει να είναι 5040 άτομα. Στην συνέχεια στο εδάφιο (Νόμοι 740.5) αναφέρει ότι στην ιδανική πόλη θα υπήρχαν 5040 οικίες και οι εστίες αυτές δεν πρέπει να αλλάξουν ποτέ. Αν υποθέσουμε ότι κάθε οικία με την αυλή της είναι 100 τ.μ τότε η πόλη θα είχε μια έκταση 504.000 τ.μ την ίδια που προτείνουν οι Ολλανδοί μελετητές στο Project H1 χωρίς να αναφέρουν αυτή την πηγή.
          Για τον αριθμό 5040 ο ίδιος ο Πλάτωνας αναφέρει ότι είναι ιδανικός αφού έχει πολλούς διαιρέτες (59) με αποτέλεσμα να μπορούν οι άνθρωποι να χωριστούν σε πολλές ισοδύναμες ομάδες κ.α… Αναφέρει ακόμα ότι οι κάτοικοι αυτής της ιδανικής πόλης θα είναι ευδαίμονες ζώντας με καλή επικοινωνία. Παρόμοια αναφέρει το Project H1: η πόλη θα είναι φιλική προς τους πεζούς, μια γειτονιά με φύση και ευρύχωρους δρόμους. Θα είναι ένα μέρος όπου οι κάτοικοι θα έχουν όλες τις ανέσεις της πόλης σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από τα σπίτια τους. Ο υπεύθυνος του Project H1 Ben van Berkel ανέφερε ότι: «Έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση «ευέλικτης αστικής πυκνότητας». Αυτό επιτρέπει την πολυλειτουργική χρήση του δημόσιου χώρου και χρησιμοποιεί οργανωτικά μοντέλα μικτής χρήσης για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι μπορούν να συναντηθούν, να συνδεθούν και να κοινωνικοποιηθούν, τόσο σε προγραμματισμένα όσο και σε αυθόρμητα σενάρια. Οι συνιστώσες του masterplan όχι μόνο ενθαρρύνουν τη δημιουργία ισχυρών κοινοτικών δεσμών, αλλά τα προτεινόμενα πακέτα ψηφιακών υπηρεσιών δημιουργούν επίσης ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο άνεσης για τους κατοίκους».
          Οι επικριτές αυτού του σχεδίου μιλούν για περαιτέρω αύξηση της αστικοποίησης, με στρεβλή επέκταση των μεγαλουπόλεων μέσω της αναβάθμισης πρώην υποβαθμισμένων περιοχών και τη μετατροπή τους σε «γκέτο» πλουσίων.      Τελικά κατά την άποψη μας η πόλη πέρα από την υψηλή τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της ανεξάρτητα από την χρήση του πλατωνικού αριθμού 5040 σε σχέση με το μέγεθος της αν δεν έχει αναπτύξει και το κατάλληλο νομοθετικό, ιδεολογικοπολιτιστικό επίπεδο των ανθρώπων της δεν θα είναι ιδανική πόλη. Έτσι το να παίρνουν μόνο τον πολύ σημαντικό αριθμό 5040 δεν σημαίνει κάτι αν δεν γνωρίζουν πως ο Πυθαγόρειος Αρχύτας μύησε το Πλάτωνα σε αυτόν τον αριθμό. Για το θέμα αυτό με την ιδιότητα του Μαθηματικού θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο….. έπεται συνέχεια.

Αναφορές
https://seab.tradelinkmedia.biz/publications/6/news/3268
https://www.in.gr/2021/11/15/life/stories/seoul-mia-eksypni-poli-ton-10-lepton/

1 Οι Νόμοι είναι ο τελευταίος και εκτενέστερος πλατωνικός διάλογος σε 12 βιβλία, στον οποίο δεν συμμετέχει ο Σωκράτης. Οι Νόμοι γράφτηκαν προς το τέλος της ζωής του Πλάτωνα, μετά το τρίτο ταξίδι του στη Σικελία αφού επισκέφτηκε την Κρήτη. Ο διάλογος εξελίσσεται στην Κρήτη, με τον ανώνυμο Αθηναίο ξένο(Πλάτων) και δύο πρόσωπα τον κρητικό Κλεινία και τον Σπαρτιάτη Μέγγιλο. Οι τρεις τους διαλεγόμενοι περιπατούν συζητώντας από την Κνωσσό προς το ιερό άντρο του Δία. Πολλά στοιχεία για το θέμα αναπτύσσω στην συνέντευξη μου στο Γ. Σαχίνη ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ https://www.youtube.com/watch?v=p6PN4kwzqJY&t=3754s

*Ο Δρ. Μηνάς Τσικριτσής είναι Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω