Πέθανε ο Αριστείδης Κλάδος

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο Αριστείδης Ιωάννου Κλάδος των εκδόσεων «ΔΩΡΙΚΟ».
Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1929 και μαζί με το πατέρα της γυναίκας του είχαν το εκδοτικό οίκο «ΔΩΡΙΚΟ».
Ο αδελφός του Γεώργιος Κλάδος, υπήρξε Δήμαρχος Ανωγείων μετά την μεταπολίτευση και η σύλληψή του ως αντιστασιακό στην δεκαετία του 1950 ήταν η αφορμή της επαγγελματικής ενασχόλησης του Αριστείδη Κλάδου με το βιβλίο μιας και ανέλαβε να λειτουργεί το βιβλιοπωλείο του αδελφού του.
ΤΟ 1961 παντρεύεται την γυναίκα του και διευθύνει τον «ΔΩΡΙΚΟ» όπου συνεργάζεται με τους διανοούμενους της εποχής όπως Μενέλαο Λουντέμη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Περάνθη, Άρη Βελουχιώτη, Έλλη Αλεξίου, Ελένη Κροντηρά (Θεία Λένα) και άλλους πολύ σπουδαίους.
Ως αποχαιρετισμό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεισάρχων αναφέρει: «Αγαπητή Χάρη μας, Ευαγγελία και Μαρία, κουράγιο. Το λάδι όλων μας στο Λυχνάρι κάποτε τελειώνει. Ο Αριστείδης φεύγει πλήρης ημερών. Έζησε, ζήσατε μαζί δύσκολα και καλά χρόνια. Αλλά έτσι είναι η ζωή.
Τα Θυμόμαστε όλα, γιατί η προσωπική εμπειρία του καθενός μας είναι η ιστορία του και η ιστορία δεν θέλει ωραιοποίηση, τότε έχει αξία παραδείγματος η ζωή.
O Αριστείδης, μέσα από μία προοδευτική οικογένεια, σε δύσκολα χρόνια καταδιωκόμενος για τις ιδέες του, τις ιδέες εξανθρωπισμού του ανθρώπου, με μία παλιά παράφουσκομένη τσάντα, γύριζε γραφείο γραφείο στο Ηράκλειο πουλώντας βιβλία. Σιγά-σιγά τα κατάφερε με την δική σου, ακάματη και σταθερή συνδρομή Χάρη, στον πετυχημένο εκδοτικό οίκο σας, το Δωρικό.
Ο Δωρικός με τις πρωτοπόρες πολλές φορές εκδόσεις του, έδωσε την ουσιαστική λογοτεχνία, τη γνώση δηλαδή και βοήθησε στην πνευματική διαμόρφωση χιλιάδων ανθρώπων. Αγαπήσατε τα Σείσαρχα μαζί και εσύ, μη Σαρχιανή, και την αγάπη σας την εκδηλώσατε με το κτίσιμο του σπιτιού σας εκεί.
Για δεκαετίες περνούσατε πολλούς μήνες το χρόνο. Είσαστε δημιουργικοί φίλοι του χωριού και δραστήρια μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το φευγιό του Αριστείδη δεν θα σε απομακρύνει από τις επισκέψεις σου.
Αριστείδη Καλό ταξίδι. Οι Σαρχιανοί σε αποχαιρετούν και σου υπόσχονται να μην σε ξεχάσουν».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω