Πέθανε «ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης»

Έφυγε από την ζωή Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 από καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τον Λάκη Σάντα, στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέβασαν τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκολ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Γεννήθηκε στην Απείρανθο, ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, από την άλλη ένιωθε μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αθήνα και το 1940 φοιτά στην ΑΣΟΕΕ. Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει συμμετέχει στην αντίσταση του λαού μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Ήταν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης
Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και του Συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ
Η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Του μεγάλουαγωνιστή και παγκόσμιου συμβόλου της Αντίστασης  κατά του ναζισμού και του φασισμού. Του πρωτεργάτη του αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!Αποχαιρετούμε με θλίψη και σπαραγμό τον φλογερό πατριώτη κι ακάματο αγωνιστή των αγώνων για Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, τον συνεπή υποστηρικτή των καταπιεζόμενων λαών και ανθρώπων όπου γης. Τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που αφιέρωσε το τελευταίο τέταρτο της ζωής του (25 ολόκληρα χρόνια) στον αγώνα για τη δικαίωση της μεγαλειώδους Αντίστασης και της ανείπωτης θυσίας του λαού μας.Αποχαιρετούμε με οδύνη τον επίτιμο δημότη Βιάννου, τον δικό μας άνθρωπο, τον συναγωνιστή μας Μανώλη. Διατηρούμε στο μυαλό μας και την καρδιά μας την εικόνα του απλού και ζεστού ανθρώπου, του σεμνού αγωνιστή, που έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη και τρυφερότητα για τα παιδιά και τους νέους.Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του σύντροφο Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του, στους συναγωνιστές του στο Εθνικό Συμβούλιο.Αγαπητέ μας Πρόεδρε, σπάνιε φίλε συναγωνιστή και συντοπίτη Μανώλη, η μνήμη σου θα είναι αιώνια, ο αγώνας μας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αγάπη σου για τη Βιάννο και τα όσα πρόσφερες στην Πατρίδα. Και σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση μέχρι τη νίκη!

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτριος Λιανός δήλωσε:
Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Μανόλη Γλέζο, τον Νάξιο αγωνιστή της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν πάντα ηγέτης στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του έθνους μας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες του τόπου μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του, σε ό,τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.
Εκπροσωπώντας τη γενέτειρα του Μανόλη Γλέζου, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:
Πιστός σε αρχές και αξίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μανώλης Γλέζος θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Το όνομά του θα παραμείνει χαραγμένο στην ιστορική μας μνήμη, ως πρότυπο μίμησης στους αγώνες απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκη αναφέρει:
«
….Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας άνθρωπος με πολύ σημαντική και έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το ανδραγάθημα του, με τον Λάκη Σάντα, στο «κατέβασμα» της Σβάστικας, από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, ήταν μια ανυπέρβλητη πράξη ηρωισμού.Μέσα από την μακρά Δημόσια πορεία του, ως  Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της ΕΔΑ, δημοσιογράφος, υπερασπίστηκε με θάρρος, αυταπάρνηση και κόστος, τις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας  και διώχτηκε για τις ιδέες του, ακόμα και με καταδίκη εις θάνατον.Η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος, το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα του και η διάθεση προσφοράς του, είχε διατελέσει και δήμαρχος της Απειρανθου Νάξου,  αποτελούν αναπόσπαστο το μέρος της μνήμης μας  για αυτόν…»


Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, τόνισε:
«Λουσμένος με το φως της ελληνικής ψυχής, περνά στο πάνθεον των ηρώων.
Άνθρωπος – σύμβολο αγώνων και ήθους. Δε θα φύγει ποτέ. Αφήνει το κληροδότημά του ως ιερό χρέος μας: ενωμένοι, να κρατάμε πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους.
Καλό σου ταξίδι, μεγάλε μας Ήρωα! Αιώνια ευγνώμονες για όσα μας δίδαξες»!

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω