Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσαν έκθεση για να σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Πρωτοβουλίας για τα κενά δεδομένων της G20 (DGI-2). Αυτή η έκθεση καθορίζει επίσης τις προτεραιότητες για μια νέα πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των κενών που σχετίζονται με τις αναδυόμενες ανάγκες πολιτικής.
Ο κύριος στόχος του DGI-2 ήταν να εφαρμόσει την τακτική συλλογή και διάδοση αξιόπιστων και έγκαιρων στατιστικών για χρήση πολιτικής. Το DGI-2 περιέλαβε επίσης νέες συστάσεις για να αντικατοπτρίζουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Οι 20 συστάσεις του συγκεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς τομείς: (i) παρακολούθηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. (ii) τρωτά σημεία, διασυνδέσεις και δευτερογενείς επιπτώσεις· και (iii) ανταλλαγή δεδομένων και κοινοποίηση επίσημων στατιστικών. Η DGI-2 διατήρησε τη συνέχεια με τις συστάσεις της DGI-1, ενώ έθεσε πιο συγκεκριμένους στόχους για τις οικονομίες της G20 να συγκεντρώσουν και να διαδώσουν ελάχιστα κοινά σύνολα δεδομένων για αυτές τις συστάσεις.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κενών δεδομένων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08 μέσω των δύο φάσεων της Πρωτοβουλίας Data Gaps, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εννοιολογικών πλαισίων και βελτιώσεων στην κάλυψη δεδομένων, την επικαιρότητα και περιοδικότητα. Με βάση τη στενή συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών οικονομιών και διεθνών οργανισμών, τον μηχανισμό πίεσης από ομοτίμους και τη ρητή υποστήριξη από το G20, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους. Οι βελτιώσεις των δεδομένων τους βοήθησαν να αναπτύξουν αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για ορισμένες συμμετέχουσες οικονομίες όσον αφορά την πλήρη κάλυψη των κενών δεδομένων που σχετίζονται με ορισμένες συστάσεις της DGI-2. Ειδικότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις: στοιχεία συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων, στατιστικές τίτλων, κλαδικοί λογαριασμοί, διεθνής επενδυτική θέση, διεθνείς τραπεζικές στατιστικές, διασυνοριακά ανοίγματα μη τραπεζικών εταιρειών, στατιστικές για το χρέος του δημόσιου τομέα και δείκτες τιμών εμπορικών ακινήτων. Οι συμμετέχουσες οικονομίες και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις που απομένουν. Η εφαρμογή θα παρακολουθείται, σε ετήσια βάση, όπως και στο DGI-2, και τα πορίσματα θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του DGI .
Με βάση την επιτυχία του DGI-2, οι συμμετέχουσες οικονομίες και οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν περαιτέρω εργασίες για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων που σχετίζονται με τις αναδυόμενες ανάγκες πολιτικής. Το προσωπικό του ΔΝΤ, σε στενή συνεργασία με το FSB και τη Διυπηρεσιακή Ομάδα για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, και σε διαβούλευση με τις συμμετέχουσες οικονομίες, έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο εργασίας υψηλού επιπέδου για τη νέα πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα εργασίας καλύπτει 14 συστάσεις στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών προτεραιοτήτων στατιστικών και δεδομένων: (Ι) κλιματική αλλαγή. (ΙΙ) πληροφορίες διανομής των νοικοκυριών. (ΙΙΙ) fintech και χρηματοοικονομική ένταξη· και (ΙV) πρόσβαση σε ιδιωτικές πηγές δεδομένων και διοικητικών δεδομένων και κοινή χρήση δεδομένων. Θα υποβληθεί στους Υπουργούς Οικονομικών και στους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G20 αργότερα φέτος και οι συστάσεις της αναμένεται να εφαρμοστούν εντός πέντε ετών από την έναρξη.
Ολόκληρη η έκθεση G20 Data Gaps Initiative (DGI-2):