Ροή Ειδήσεων

Πανελλήνιο Σκακιστικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα

1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 26 Δεκεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2020.
Οι αγώνες είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2020-21 που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Συγκεκριμένα:
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) προκηρύσσει το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων για το 2020. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί μόνο σε μία τελική φάση που θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 26 Δεκεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2020.
Οι αγώνες είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2020-21 που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
2. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής. Αναλυτικά:
1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2004 και μετά),
2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 14 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2006 και μετά),
3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2008 και μετά),
4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 10 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2010 και μετά),
5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένη από 1/1/2004 και μετά) και
6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένη από 1/1/2008 και μετά).
Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει μαζί με τη δήλωση της βασική σύνθεσης. Σύμφωνα με την από 29/6/2019 απόφαση του ΔΣ, οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς κοινοτικούς σκακιστές ανά αγωνιστική συνάντηση με την προϋπόθεση ότι έχουν δηλωθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ.
3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη θα είναι 25 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 25 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
4. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.
Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).
Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).
Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).
5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία μέλη της ΕΣΟ. Κάθε σωματείο μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει και με δεύτερη ομάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση ένας παίκτης μπορεί να δηλωθεί μόνο σε μία από τις ομάδες.
Όσα σωματεία επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ (e-mail: [email protected]) εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στην τελική φάση μέχρι και τις 18-12-2020, δηλώνοντας αν θα συμμετέχουν με 1 ή 2 ομάδες.
Το οργανωτικό παράβολο των αγώνων ορίζεται στα 80 ευρώ για κάθε ομάδα.
Η καταβολή των οργανωτικών παραβόλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).
6. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ  – ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με απλό ελβετικό σύστημα 7 γύρων.
Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
Βαθμοί
Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.
Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.
Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.
Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3½ πόντους.
Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.
7. ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Οι ομάδες που θα μετέχουν θα πρέπει να στείλουν στη γραμματεία της ΕΣΟ (με e-mail: [email protected]) μέχρι τις 23/12/2020 και ώρα 12:00 τη βασική σύνθεσή τους συμπληρώνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο excel, και τα στοιχεία του υπεύθυνου της ομάδας (όνομα, email, κινητό). Ο υπεύθυνος της ομάδας δεν μπορεί να είναι παίκτης, καταθέτει τη σύνθεση της ομάδας πριν από κάθε γύρο, συμπληρώνοντας μια online φόρμα με οδηγίες που θα δοθούν στην τεχνική συνάντηση, συμμετέχει στις τεχνικές συναντήσεις και κάνει τις τυχόν ενστάσεις. Κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν έχει κάποιο άλλο ρόλο (δεν υπάρχει αρχηγός
ομάδας με την κλασσική έννοια του όρου), αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στο κινητό του για επικοινωνία με τους διαιτητές.
Η βασική σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 12 σκακιστές ή σκακίστριες. Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Κάθε αθλητής μπορεί να δηλωθεί μόνο σε μία ομάδα του σωματείου.
Στη δήλωση της βασικής σύνθεσης θα πρέπει να αναφέρεται για κάθε σκακιστή/σκακίστρια:
ο αριθμός μητρώου ΕΣΟ
ο αριθμός μητρώου FIDE
ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (Δεκέμβριος 2020) ή ο εθνικός (Ιούλιος 2020) αν δεν υπάρχει διεθνής,
η ημερομηνία γέννησης
ένα email επικοινωνίας του σκακιστή/σκακίστριας που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το λογαριασμό στο Tornelo
Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των 6 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας όπως θα δηλωθούν στη βασική σύνθεση.
Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης.
Για τους πρώτους γύρους κάθε μέρας η σύνθεση θα πρέπει να κατατίθεται από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι τις 23:00. Για τους διαδοχικούς γύρους, οι συνθέσεις των ομάδων για κάθε γύρο θα κατατίθενται από τον ορισμένο υπεύθυνο μέσω της online φόρμας, μέχρι 1 ώρα πριν την έναρξη του γύρου. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί σύνθεση στο παραπάνω χρονικό διάστημα, θα λαμβάνεται υπόψη η βασική σύνθεση της ομάδας.
8. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – FAIR PLAY ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tornelo.com
Οι παίκτες θα παίζουν υπό την επιτήρηση διαιτητών μέσα από την πλατφόρμα zoom. Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο τον ZOOM Client for Meetings (https://zoom.us/download). Η πρόσβαση στο zoom θα γίνεται μέσα από το Tornelo.com και οι παίκτες οφείλουν να συνδέονται 15 λεπτά πριν την έναρξη κάθε γύρου και 30 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου γύρου.
Ο κάθε σκακιστής / σκακίστρια μπορεί να συμμετέχει από τον δικό του χώρο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της παρτίδας θα βρίσκεται μόνος του.
Στο δωμάτιο δεν θα υπάρχει άλλη ηλεκτρονική συσκευή εκτός από αυτή που θα χρησιμοποιεί για την παρτίδα.
Επιτρέπεται μόνο η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή desktop ή laptop με κάμερα και μικρόφωνο (δεν επιτρέπεται κινητό ή tablet).
Κατά τη διάρκεια της παρτίδας στον υπολογιστή θα εκτελείται μόνο το zoom και ένας browser για το Tornelo.
Ο κάθε παίκτης θα συνδέεται σε ένα συγκεκριμένο τηλεδωμάτιο που θα του υποδειχτεί στο zoom (θα υπάρχει σύνδεσμος μέσα από το tornelo και θα είναι διαφορετικός σε κάθε γύρο), θα έχει ανοιχτή την κάμερά του και θα διαμοιράζει την οθόνη του καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Όταν ένας παίκτης παραβιάζει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες θα δέχεται μια προειδοποίηση στο zoom chat και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της ομάδας. Αν ο παίκτης συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με τις οδηγίες του διαιτητή θα χάνει την παρτίδα.
Σε περίπτωση που «πέσει» ο server η οργανωτική επιτροπή θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και:
Όσα παιχνίδια είχαν ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα ισχύει.
Μετά από διακοπή εύλογα σύντομου χρονικού διαστήματος, οι παρτίδες θα πρέπει να συνεχίζονται από τη θέση που διακόπηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση (υπερβολικά μεγάλη χρονικά διακοπή), ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την επανέναρξη κάποιων ή όλων των παρτίδων.
Η σταθερότητα της σύνδεσης του κάθε παίκτη με το διαδίκτυο είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Θα πρέπει να έχει αξιόπιστη διασύνδεση με το διαδίκτυο και προτείνεται όπου είναι δυνατό η διασύνδεση του υπολογιστή να γίνεται με καλώδιο δικτύου (Ethernet) αντί για WiFi. Επίσης, συστήνεται να υπάρχει κινητό τηλέφωνο με διαθέσιμα δεδομένα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως mobile hotspot σε περίπτωση διακοπής της σταθερής σύνδεσης. Κατά μέσο όρο το zoom καταναλώνει 700ΜΒ/hour. Οδηγίες για ενεργοποίηση mobile hotspot μπορείτε να βρείτε εδώ: https://it.auth.gr/el/node/4954.
Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης κάποιου παίκτη: ο παίκτης μπορεί να συνδεθεί μέχρι να τελειώσει ο χρόνος τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση χάνει το παιχνίδι (ή είναι ισοπαλία σε περίπτωση έλλειψης υλικού ικανού για ματ από τον αντίπαλο παίκτη). Σε ειδικές περιπτώσεις ο επικεφαλής διαιτητής μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.
Η πλατφόρμα Tornelo έχει ένα κουμπί: call the arbiter διαθέσιμο για τους παίκτες. Το κουμπί σταματάει το ρολόι και ο σκοπός του είναι, όπως και στην πραγματική παρτίδα, να καλέσει τον διαιτητή μόνο για επείγουσες περιπτώσεις. Η τριπλή επανάληψη και ο κανόνας των 50 κινήσεων αναγνωρίζονται αυτόματα από την πλατφόρμα και η παρτίδα λήγει ισοπαλία. Η κατάχρηση του κουμπιού μετά την πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της παρτίδας.
9. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 Τεχνική Συνάντηση & Παρουσίαση Tornelo 17:00
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 Τελετή Έναρξης 14:45
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 1ος Γύρος 15:00
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 2ος Γύρος 19:00
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 3ος Γύρος 11:00
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 4ος Γύρος 15:00
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 5ος Γύρος 19:00
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 6ος Γύρος 15:00
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 7ος Γύρος 19:00
10. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει η διεύθυνση των αγώνων.
11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ένσταση ασκείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο., κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή και κατατίθεται εγγράφως μέσω email στον Διευθυντή Αγώνων και με τηλεφωνική ενημέρωση μαζί με παράβολο ύψους ενενήντα (90) ευρώ (απόδειξη κατάθεσης στο λογαριασμό της ΕΣΟ μέσω web banking).
Η ένσταση ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο, αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά.
Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται, ειδάλλως εκπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Ο.
Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην τεχνική συνάντηση.
12. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο Σωτήρης Χριστοδούλου μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ. Οι Διαιτητές θα ορισθούν από την ΚΕΔ και θα ανακοινωθούν συμπληρωματικά.
13. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2019 (Αριθ. Πρωτ. 10434/13-02-2019).
14. ΓΕΝΙΚΑ
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό ηλεκτρονικό δίπλωμα συμμετοχής.
Οι παίκτες των τριών πρώτων ομάδων θα λάβουν ηλεκτρονικά μετάλλια (e-medals).
Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
Αν ένας σκακιστής βρεθεί να κάνει cheating θα χάνει την παρτίδα, θα αποβάλλεται συνολικά από τη διοργάνωση και θα παραπέμπεται στο πειθαρχικό.
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω