Επιδεινώνοντας τη ζημιά από την πανδημία του COVID-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει από 5,7 τοις εκατό το 2021 σε 2,9 τοις εκατό το 2022, σημαντικά χαμηλότερα από 4,1 τοις εκατό που αναμενόταν τον Ιανουάριο. Αναμένεται να κυμανθεί γύρω από αυτόν τον ρυθμό το 2023-2024, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τη δραστηριότητα, τις επενδύσεις και το εμπόριο βραχυπρόθεσμα, η κλειστή ζήτηση εξασθενεί και η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αποσύρεται. Ως αποτέλεσμα της ζημιάς από την πανδημία και τον πόλεμο, το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος θα είναι σχεδόν 5% κάτω από την προ-πανδημική τάση του.
Η έκθεση Global Economic Prospects του Ιουνίου προσφέρει την πρώτη συστηματική αξιολόγηση του τρόπου σύγκρισης των τρεχουσών παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών με στάσιμο τον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 – με ιδιαίτερη έμφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η ανάκαμψη από τον στάσιμο πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 απαιτούσε απότομες αυξήσεις στα επιτόκια στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, οι οποίες έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην πυροδότηση μιας σειράς χρηματοοικονομικών κρίσεων στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η τρέχουσα συγκυρία μοιάζει με τη δεκαετία του 1970 σε τρεις βασικές πτυχές: επίμονες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, πριν από μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, προοπτικές αποδυνάμωσης της ανάπτυξης και ευπάθειες που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα χρειαστεί για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή διαφέρει επίσης από τη δεκαετία του 1970 σε πολλαπλές διαστάσεις: το δολάριο είναι ισχυρό, μια έντονη αντίθεση με τη σοβαρή αδυναμία του στη δεκαετία του 1970, οι ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων είναι μικρότερες και οι ισολογισμοί των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι γενικά ισχυροί. Το πιο σημαντικό, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, οι κεντρικές τράπεζες σε προηγμένες οικονομίες και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πλέον σαφείς εντολές για σταθερότητα των τιμών και, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει ένα αξιόπιστο ιστορικό επίτευξης των στόχων τους για τον πληθωρισμό.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τους στόχους για τον πληθωρισμό σε πολλές οικονομίες. Η έκθεση σημειώνει ότι εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απότομη παγκόσμια ύφεση μαζί με χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η έκθεση προσφέρει επίσης νέες γνώσεις για το πώς οι επιπτώσεις του πολέμου στις ενεργειακές αγορές θολώνουν τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε άνοδο των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα μειώσουν τα πραγματικά εισοδήματα, θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής, θα ενισχύσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και θα περιορίσουν τη μακροοικονομική πολιτική, ιδίως στις χώρες εισαγωγής ενέργειας.
Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιβραδυνθεί απότομα από 5,1% το 2021 σε 2,6% το 2022 δηλαδή 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω στο 2,2% το 2023, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω χαλάρωση της στήριξης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που παρέχεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, η ανάπτυξη προβλέπεται επίσης να μειωθεί από 6,6% το 2021 σε 3,4% το 2022, πολύ κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο του 4,8% την περίοδο 2011-2019. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο θα αντισταθμίσουν περισσότερο από οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ώθηση σε ορισμένους εξαγωγείς εμπορευμάτων από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 70% σχεδόν των EMDE, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών εισαγωγής εμπορευμάτων καθώς και των τεσσάρων πέμπτων των χωρών χαμηλού εισοδήματος.