[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 13 δευτ.]
Με τη σύναψη Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου -ΕΛΜΕΠΑ, που υπεγράφη, σηματοδοτείται η έναρξη υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Παρατηρητηρίου και θεσμοθέτηση των διαδικασιών εγκατάστασης και διαχείρισης για το αστικό πράσινο της Κρήτης».
Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους εκπροσώπους των δύο φορέων, την Γραμματέα της Α.Δ. Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητή κ. Αθανάσιο Μαλάμο.
Το έργο αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου για την Κρήτη, στην εκπόνηση ερευνητικού έργου, και στη διενέργεια μετρήσεων προσδιορισμού της ασφάλειας των αστικών δέντρων. Το συγκεκριμένο υποέργο θα υλοποιηθεί από το ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο θα προμηθευτεί τον κατάλληλο ενόργανο εξοπλισμό για να ελέγξει την επικινδυνότητα – ασφάλεια μεγάλων δέντρων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, πλησίον έργων υποδομής, και εντός αρχαιολογικών χώρων.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που έχει το συντονισμό καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του πιλοτικού έργου, θα υλοποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να θεσμοθετηθούν κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές για την εκτέλεση έργων και εργασιών εγκατάστασης και συντήρησης αστικών δέντρων στην Κρήτη. Οι νομοθετικές προβλέψεις θα αποτελέσουν επιπλέον το πλαίσιο πιστοποίησης υπηρεσιών και επαγγελματιών για την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών, αναγκαίων για τη διαχείριση των αστικών δένδρων, κάτι το οποίο δεν υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γραμματέας συνεχάρη τους παρευρισκόμενους εκ των δύο φορέων για την ευόδωση της επιτυχημένης συνεργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την τεκμηριωμένη και άρτια τεχνική πρόταση ώστε να εγκριθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης, για την υλοποίηση της πράξης μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων δύο ετών (24 μήνες).
Επισήμανε επιπλέον, τα σημαντικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη του έργου όπως είναι, η διασφάλιση εξειδικευμένου εξοπλισμού για τον έγκυρο έλεγχο της επικινδυνότητας των αστικών δέντρων, η ενίσχυση της θεσμοθέτησης και εφαρμογής πολιτικών για το αστικό πράσινο, τα δέντρα και το δημόσιο χώρο, καθώς και η αναμενόμενη συνέργεια με οργανισμούς και φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.