Ροή Ειδήσεων

Ένταξη Κροατίας στην ευρωζώνη

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αρχίζουν να κυκλοφορούν στην Κροατία, που έγινε το 20ό μέλος της ζώνης του ευρώ, από 1 Ιανουαρίου 2023.
Με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ η εθνική κεντρική τράπεζά της, η Hrvatska narodna banka, γίνεται μέλος του ευρωσυστήματος. Το σύστημα κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ.
          Η Hrvatska narodna banka γίνεται επίσης πλήρες μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, αν και η Κροατία συμμετέχει στο πλαίσιο στενής συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2020. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι επί του παρόντος αρμόδια για την άμεση εποπτεία πέντε σημαντικών ιδρυμάτων και την επίβλεψη 16 λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων στην εν λόγω χώρα. Στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων, η ΕΚΤ είναι επίσης αρμόδια για την αδειοδότηση τραπεζών και την αξιολόγηση των αγοραστών ειδικών συμμετοχών σε όλες τις τράπεζες. Η Hrvatska narodna banka διαθέτει ήδη εκπρόσωπο στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
          Η Hrvatska narodna banka κατέβαλε το υπόλοιπο της εισφοράς της στο κεφάλαιο της ΕΚΤ και μεταβίβασε στην ΕΚΤ τα απαιτούμενα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Οι αντισυμβαλλόμενοι του ευρωσυστήματος από την Κροατία θα μπορούν να συμμετέχουν σε πράξεις ανοικτής αγοράς της ΕΚΤ που θα ανακοινώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2023. Προσεχώς η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον κατάλογο των πιστωτικών ιδρυμάτων και υποκαταστημάτων που είναι εγκατεστημένα στην Κροατία και υπόκεινται στην υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών, καθώς και τους καταλόγους των υποκαταστημάτων κροατικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν ήδη το ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω