Πολωνική αγορά αλουμινίου & χαλκού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]

Η Πολωνία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Κεντρική Ευρώπη, φιλοξενεί επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αλουμινίου στην περιοχή. Η κατανάλωση αλουμινίου της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 10% το 2018, φτάνοντας τους 1,43 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αγοράς που συντάχθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.), της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βαρσοβία.
          Η παραγωγή αλουμινίου στην Πολωνία αυξάνεται ομοίως, κατά περίπου 15%, αγγίζοντας τους 852,7 χιλιάδες τόνους. Η χώρα εξήγαγε 492,7 χιλιάδες τόνους αλουμινίου και εισήγαγε 1067,0 χιλιάδες τόνους το εν λόγω έτος και έχει αναδειχθεί ως ηγέτης της Ευρώπης στα δευτερογενή προϊόντα αλουμινίου, ειδικά στα κράματα χύτευσης. Οι τοπικοί κατασκευαστές παρήγαγαν 368,4 χιλιάδες τόνους από αυτά τα προϊόντα το 2018 (αύξηση 10% σε ετήσια βάση). Η συνολική κατανάλωση δευτερογενούς αλουμινίου έφτασε τους 616,4 χιλιάδες τόνους, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Πολωνία δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου.
Το 2020, η Πολωνία εισήγαγε 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια ακατέργαστο αλουμίνιο, και έγινε ο 12ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ακατέργαστου αλουμινίου στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, το εν λόγω προϊόν ήταν το 47ο στη σειρά κατάταξης πολωνικών εισαγωγών.
Η Πολωνία εισάγει ακατέργαστο αλουμίνιο κυρίως από τη Νορβηγία (272 εκατομμύρια δολάρια), τη Σουηδία (175 εκατομμύρια δολάρια), τη Ρωσία (166 εκατομμύρια δολάρια), την Ολλανδία (134 εκατομμύρια δολάρια) και τη Γερμανία (87 εκατομμύρια δολάρια).
Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εισαγωγών ακατέργαστου αλουμινίου για την Πολωνία μεταξύ 2019 και 2020 ήταν η Σουηδία (54,3 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία (20,2 εκατομμύρια δολάρια) και η Μοζαμβίκη (17,1 εκατομμύρια δολάρια).
Οι εισαγωγές αλουμινίου στην Πολωνία ήταν 7,33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων COMTRADE των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο.
          Από το 2015, η Πολωνία καταλαμβάνει τη δεύτερη και πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών που κατέχουν τους αναμενόμενα μεγαλύτερους εμπορικά εκμεταλλεύσιμους πόρους σε χαλκό, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Πολωνία είναι κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρολυτικού χαλκού. Το Rudna Mine είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια ορυχεία χαλκού στον κόσμο.
Από τη μελέτη των παραπάνω σχημάτων προκύπτει ότι ο χαλκός είναι το πλέον εξαγώγιμο μεταλλευτικό προϊόν της Πολωνίας, καθώς καταλαμβάνει σταθερά την 1η θέση στα διαγράμματα των εξαγωγών με ποσοστό σχεδόν 17% επί του συνόλου των εξαγωγών.
Από την άλλη οι εισαγωγές χαλκού βρίσκονται στην 5 η θέση στον πίνακα εισαγωγών και αυτό οφείλεται στην παραδοσιακή εισαγωγή σκραπ και θραυσμάτων χαλκού από άλλες χώρες –κυρίως Κίνα– με σκοπό την επανεξαγωγή τους με τη μορφή επεξεργασμένου χαλκού.
Αντίθετα, το αλουμίνιο βρίσκεται στη 2η θέση των εισαγωγών, σε ποσοστό 7,57%, ενώ στην κατάταξη των εξαγωγών καταλαμβάνει την 7 η θέση, αντικατοπτρίζοντας την μικρή, σε σχέση με τον χαλκό, παραγωγή αλουμινίου στη χώρα.
            Αναλυτικά ολόκληρη η έρευνα αγοράς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω