Ροή Ειδήσεων

Προβολή ορεινών τουριστικών προορισμών

Η προοπτική δημιουργίας σχολής «οδηγών βουνού» με ευρωπαϊκή πιστοποίηση, η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο με γνωστικά αντικείμενα που να συνδέονται με τις τοπικές ανάγκες, ο σχεδιασμός προβολής των ορεινών προορισμών σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο εξωτερικό, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου site με ειδικό domain την ηπειρωτική Ελλάδα (mainland Greece) που θα λειτουργεί μέσω του Visit Greece του EOT, o εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και η διασύνδεσή του με τα προγράμματα δράσεων τουριστικής προβολής των Δήμων και Περιφερειών.
Τα παραπάνω απασχόλησαν δύο συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των επαγγελματικών συλλογικών φορέων τουρισμού και της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την ενεργό συμμετοχή του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ), των  Ενώσεων Ξενοδόχων Ορεινών Προορισμών της Πελοποννήσου και των Ενώσεων Ξενοδόχων από όλη την Ηπειρωτική Χώρα, που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις πέντε ημερών από τις 17 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020.
Βασικά θέματα της ατζέντας αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας, ώστε να μην καταρρεύσει ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται πλέον σε καθεστώς οικονομικής «ασφυξίας» λόγω των μηδενικών τζίρων, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Η εικόνα αυτή είναι μάλιστα ακόμα πιο δυσχερής για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ορεινούς προορισμούς, που σημειωτέο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιούν σχεδόν το 70% του ετησίου τζίρου τους αλλά και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που από τον προηγούμενο Μάρτιο το μόνο που κάνουν είναι να συσσωρεύουν ζημίες λόγω των μηδενικών σχεδόν πληροτήτων.
Τέλος ειδικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού ανάπτυξης Περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (Destination Management-Marketing Organizations-DMMO’s), με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον ν. 4674/2020 και την καθοριστική σημασία που θα έχουν οι Οργανισμοί αυτοί στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος των προορισμών αλλά και στην σύμπραξη μεταξύ φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μέσω συμφώνων ποιότητας ή μέσω clusters.
Από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Βίκυ Λοϊζου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτριος Φραγκάκης καθώς και σύμβουλοι αυτών, ενώ τον Τ.Ο.Π. και τις Ενώσεις Ξενοδόχων της ηπειρωτικής Ελλάδος εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. τους. 
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι μέχρι σήμερα συναντήσεις αποτελούν την απαρχή ενός ανοικτού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματικών φορέων τουρισμού και του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και των συναρμόδιων Υπουργείων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Ιανουαρίου με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κα Βίκυ Λοϊζου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ανάλογων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω