Πρόβλεψη του 2ου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα

Του Γιώργου Ατσαλάκη
Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης

Όλοι μας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο θέλαμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 και πότε θα έφθανε το τέλος και πότε θα ξανά άνοιγε η οικονομία.
Αναπτύξαμε ένα μοντέλο προς το τέλος Μαρτίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την πρόβλεψη* του τέλους του τότε κύματος της επιδημίας και αναδείξαμε την σημασία που έχει αυτή η πληροφορία για την κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη μας ήταν η πρώτη στην Ελλάδα αλλά και πιθανόν παγκοσμίως που δημοσίευσε τόσο νωρίς, εκτός από την κορυφή, και το τέλος του κύματος της καμπύλης της επιδημίας. Ήταν μία πολύ παράτολμη πρόβλεψη για ένα νέο και άγνωστο κορωναϊό για τον οποίο δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δεδομένα.
Οι περισσότερες έρευνες εστιαζόταν μόνο στην εύρεση της κορυφής ή στην οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Την πρώτη πρόβλεψη που αφορούσε την 28/03/2020 την δημοσιεύσαμε στον παρακάτω σύνδεσμο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στόχος της πρόβλεψης μας ήταν ο γραφικός σχεδιασμός της πορείας του ιού μέσω σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής  προκείμενου να δοθεί στην πολιτεία, στην επιχειρηματική κοινότητα και στους ιδιώτες, ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας. Προβλέψαμε ως κορυφή την 1-2 Απριλίου, ως τέλος τα μέσα Μαΐου και αριθμό κρουσμάτων περίπου 2.700. Πράγματι μεταξύ 11 και 18 Μαΐου σχεδόν όλη οικονομία ξανά ενεργοποιήθηκε. Τα κρούσματα έφτασαν τα 2.815. Η μικρή διαφορά οφειλόταν στα κρούσματα των δομών.
Θεωρούμε ότι, στα μέσα Μάιου, όπως έδειχνε και η τότε καμπύλη, πετύχαμε απόλυτα, το τόσο τολμηρό εγχείρημα που επιχειρήσαμε στο τέλος Μαρτίου με τον Βασίλη Τσούμπρη, τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστώ. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε με ένα απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω της καμπύλης, να δώσουμε σε όλους ένα καθημερινό μονοπάτι της εξέλιξης της επιδημίας και του τέλους της καμπύλης μέχρι το άνοιγμα της οικονομίας.
Σήμερα παρουσιάζουμε με βάση το ίδιο μοντέλο την εξέλιξη του 2ου κύματος το κορωνοϊού.
Η κορυφή έχει επέλθει στο τέλος Αυγούστου και το τέλος του 2ου κύματος προβλέπεται στο τέλος Νοεμβρίου.
Η τήρηση των πρόσφατων μέτρων είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του 2ου κύματος σύμφωνα με την καμπύλη του διαγράμματος.

*Η πρόβλεψη διεξήχθη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ατσαλάκη Γιώργου και του φοιτητή Βασίλη Τσούμπρη. 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω