Στο στόχαστρο το Κρητικό ελαιόλαδο

Διαφωνεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) στην αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του ελαιολάδου Κρήτης εάν τυποποιείται εντός του νησιού.
Σύμφωνα με Κρητικούς παραγωγούς η προστιθέμενη αξία που δίνει η ΠΓΕ δεν θα μένει στην Κρήτη.
Με Επιστολή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σταύρος Γαβαλάς προς τον ΣΕΒΙΤΕΛ τον καλεί να αποδεχτεί την θέση των φορέων όλης της Κρήτης και να μην στοχεύει τον «Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου».
Συγκεκριμένα η Επιστολή:
«Η Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπραγματεύεται την άποψη του ΣΕΒΙΤΕΛ, να φεύγει δηλαδή το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίηση του σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς, κύριοι του ΣΕΒΙΤΕΛ, των βιομηχάνων δηλαδή, που οι περισσότεροι είναι και πολυεθνικές ξένων συμφερόντων, θέλουμε την υπεραξία του ΠΓΕ Κρήτης να την καρπωθεί ο παραγωγός και όχι εσείς και μόνο εσείς.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 19-1-2021 το μόνο που έκαιγε τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ήταν πως θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των εταιριών – μελών του και καμία μα καμία κουβέντα για τους κρητικούς ελαιοπαραγωγούς.
Ο όρος προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξή από μόνος του μας δίνει να καταλάβουμε ότι, αφορά μια συγκεκριμένη, οριοθετημένη περιοχή με ότι απορρέει από αυτό, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
Δεν είναι μόνο το παραγμένο ελαιόλαδο αυτό καθαυτό, αλλά και όλες οι άλλες ενέργειες, να δουλέψουν τα εργοστάσια της Κρήτης, να βρει δουλειά κόσμος, να δουλέψουν οι ντόπιες επιχειρήσεις με υλικά συσκευασίας, οι μεταφορικές εταιρείες, τα χημεία και γενικά όλος ο παραγωγικός ιστός που χρειάζεται για να φύγει το Κρητικό ελαιόλαδο τυποποιημένο από το νησί.
Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αυτά τα προγράμματα αλλά δυστυχώς δεν τη θέλει ο ΣΕΒΙΤΕΛ και οι βιομήχανοι του λαδιού…
Και για να μην νομίζουν ότι έχουμε κάποια αντιπάθεια με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, εμείς τους λέμε ότι έχουμε πάνω από 120 τυποποιητήρια λαδιού στην Κρήτη, κάποια μάλιστα είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ελάτε να συνεργαστούμε και να κάνουμε το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης πρεσβευτή της χώρας μας.
Ελάτε να πάρετε όσο ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης μπορείτε να προωθήσετε στις αγορές του κόσμου, αλλά μην έχετε την απαίτηση να το πάρετε χύμα, σεβαστείτε την επιθυμία όλων των φορέων της ΚΡΗΤΗΣ από τα ΧΑΝΙΑ, το ΡΕΘΥΜΝΟ, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ και το ΛΑΣΙΘΙ να κατοχυρωθεί το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ.
Αποσύρετε άμεσα την ένσταση που μπορεί να έχει και στόχο τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ μιας και μάλλον δεν θέλετε ένα μεγάλο ισχυρό κρητικό συνεταιριστικό σχήμα που θα κάνει την απαραίτητη παρέμβαση  και θα δίνει στον παραγωγό καλύτερές τιμές..
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι όποια «μέσα» και να βάλουν για να περάσει η ένσταση τους, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα έχουν καμία τύχη και για αυτό το λόγο τους προκαλούμε και τους προσκαλούμε να συνεργαστούμε αποφεύγοντας μια σύγκρουση που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια καθυστέρηση και τίποτα άλλο.
Και κάτι τελευταίο, διαβάσαμε στην ηλεκτρονική σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑγροΈκφραση» (agroEkfrasis.gr),  ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει μπλεξίματα με την OLAF – για όσους δεν γνωρίζουν είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της απάτης και ασχολείται με θέματα κακοδιαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων-, για ένα πρόγραμμα που διαχειρίστηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ και μάλλον από ότι λένε τα δημοσιεύματα κάπου 3.000.000 ευρώ θα πρέπει να τα επιστρέψει, με την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν είναι ψευδή και συκοφαντικά τα δημοσιεύματα ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από την διοίκηση του ΣΕΒΙΤΕΛ, αν όμως οι καταγγελίες είναι αληθινές – μιας και έχουμε στα χέρια μας την τελική έκθεση με αριθμό  OC/2018/0016/B5- τότε μας βάζουν σε σκέψεις όσον αφορά ένα θεσμό που θέλει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω