[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 14 δευτ.]
Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής προχώρησαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ειδική δομή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με στόχο την αξιοποίηση της νέας γνώσης προς όφελος της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας και υποστήριξης καινοτομίας στις επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας δικτύωση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων με την επιχειρηματική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η συνεργασία θα υποστηρίξει την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα μέσω δράσεων που προωθούν την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα δημιουργηθεί σημείο επαφής με εκπρόσωπο του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στον χώρο του ΕΒΕΘ, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων-μελών του στις υπηρεσίες του Δικτύου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερώνονται στοχευμένα για ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Horizon Europe, ενώ θα έχουν επίσης πρόσβαση και παρουσία στον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network-Hellas. Επιπλέον θα λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση για την προετοιμασία προτάσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και τη διαχείριση ερευνητικών έργων.
Θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων, όπως η αξιολόγηση και προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας, η αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων και η διαχείριση συμφωνιών εκμετάλλευσης διανοητικής ιδιοκτησίας.
Η συνεργασία μεταξύ του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και του ΕΒΕΘ περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση κοινών δράσεων, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και workshops για την εκπαίδευση της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και στοχευμένες εκδηλώσεις δικτύωσης, όπως εισερχόμενες επιχειρηματικές αποστολές και brokerage events σε θεματικούς τομείς ενδιαφέροντος.
Το ΕΒΕΘ, είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την παροχή τεκμηριωμένων εισηγήσεων προς την Πολιτεία σε οικονομικά θέματα και την υποστήριξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων μελών του.
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ αποτελεί κεντρική εθνική υποδομή για την υποστήριξη της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Διαθέτει τεχνογνωσία και μέσα που του επιτρέπουν να παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Τέλος το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικής Καινοτομίας: Στρατηγική Συνεργασία ΕΒΕΘ & Δικτύου ΠΡΑΞΗ», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, στις 18:30, στο στο stand του ΕΒΕΘ στο Περίπτερο 2, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ -HELEXPO, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν Δήλωσης Συμμετοχής. Η κάρτα εισόδου στη ΔΕΘ θα σας αποσταλεί με email πριν την εκδήλωση.
Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις μέσω της νέας στρατηγικής συνεργασίας του ΕΒΕΘ με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο εκπρόσωπος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Καινοτομίας, Δημήτρης Κασαμπαλής, θα παρουσιάσει τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων, όπως:
• Πρόσβαση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία
• Υποστήριξη για την προετοιμασία προτάσεων και τη διαχείριση ερευνητικών έργων
• Υπηρεσίες υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και της αναζήτησης χρηματοδοτικών πόρων
• Ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.