Υπό κατασκευή έργα Κρήτης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 47 δευτ.]

Ολοκληρώθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», οι διαδοχικές επισκέψεις, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, σε υπό κατασκευή έργα στην Κρήτη και οι συναντήσεις εργασίας με φορείς του νησιού.    
          Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε το πρωί στον Οργανισμό Ανάπτυξη Κρήτη (ΟΑΚ), όπου συζήτησαν τις σημαντικές παρεμβάσεις, που δρομολογούνται στο νησί. Ακολούθησαν σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Αμαρίου και επίσκεψη στο Φράγμα στο Πλατύ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
          Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόσο στη σύσκεψη όσο και σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον υπουργό για την συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη διαχρονική διεκδίκηση του έργου, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου.  
          Ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο έργο όχι μόνο του Ρεθύμνου, αλλά και του Ηρακλείου για τη Μεσαρά. Διότι το φράγμα αυτό του Πλατύ Ποταμού θα συνδέσει με αγωγό και το φράγμα της Φανερωμένης, ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο». 
          Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, στις 16 Φεβρουαρίου θα γίνει η τελετή υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Το έργο προβλέπει την κατασκευή του Φράγματος στο Πλατύ της Π.Ε. Ρεθύμνου, κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού και κατασκευή αρδευτικού δικτύου. Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024.  Και το έργο, με το οποίο θα αρδεύονται 45.000 στρέμματα, να υλοποιηθεί σε 5 έτη.  
          Τέλος σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε συνολικά τα έργα και τις δράσεις, που δρομολογούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ. 
          Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για αποκατάσταση βλαβών επί γεφυρών στον ΒΟΑΚ, το οποίο όπως είπε: «εξετάστηκε από τις υπηρεσίες, και η πολιτική ηγεσία είναι σύμφωνη για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ύψους 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται η πρόσκληση στην Περιφέρεια τις επόμενες ημέρες». 
          Για την υλοποίηση του έργου της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι αυτή προχωρά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Πρόσθεσε δε, ότι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών προκήρυξε Διεθνή Διαγωνισμό, στις 24 Νοεμβρίου 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 12 Φεβρουαρίου 2024.
          Νωρίτερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του υπό κατασκευή νέου Αεροδρομίου Καστελλίου, η πρόοδος υλοποίησης του οποίου έχει ξεπεράσει το 31%. 
          Σε σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την πρόοδο κατασκευής του εμβληματικού και δύσκολου τεχνικά αυτού έργου από εκπροσώπους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR, που υλοποιεί το έργο προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, μέσω σύμβασης παραχώρησης.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω