Ροή Ειδήσεων

Σφακιά: Yψηλή Oικολογική Aξία

Ο Δήμος Σφακίων είναι ένας απομακρυσμένος μικρός πληθυσμιακά Δήμος με έντονο μορφολογικό ανάγλυφο, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα όμορφο, με υψηλή οικολογική αξία, επισκέψιμο καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, τονίζει σε συνέντευξη στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

Διασχίζοντας κανείς τον ορεινό όγκο των Σφακίων, μπορεί να επισκεφτεί τις 110 κορυφές των Λευκών ορέων πολλές από τις οποίες ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα.
Στα Λευκά Όρη των Σφακίων βρίσκεται επίσης το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, αυτό της Σαμαριάς με υψηλή επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο.
Στο Δήμο Σφακίων όμως υπάρχει επίσης μια πλειάδα και άλλων επιβλητικών φαραγγιών όπως της Ίμπρου, της Αράδαινας, του Ασφένδου, του Καλλικράτη, της Σκαλωτής, το Σφακιανό, της Τρυπητής κ.α.
Επίσης ακλουθώντας κανείς τα μονοπάτια κατά μήκος του ορεινού όγκου των Σφακίων, μπορεί να επισκεφτεί πλήθος σπηλαίων, όπως το σπήλαιο Σκορδολάκια στ’Ασφένδου, όπου είναι το μοναδικό στην Ευρώπη με βραχογραφίες που χρονολογούνται περίπου στο 8-12 π.Χ. Εκτός από την ιστορία και τους θρύλους που κρύβει το καθένα από αυτά είναι απαράμιλλης ομορφιάς.
Ο επισκέπτης των λευκών ορέων, πέραν της μοναδικής αγριάδας και ομορφιάς τοπία, συναντά πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Δεκάδες ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα, προστατεύονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία.
Η Σφακιανή πανίδα αριθμεί δεκάδες διαφορετικά είδη σπονδυλωτών ζώων με δεσπόζουσα παρουσία, αυτή του Κρητικού αίγαγρου (αγρίμι) που κατοικεί μόνο στα Λευκά Όρη.
Ιδιαίτερη μνεία όμως απαιτείται να γίνει και στην ορνιθοπανίδα, μιας και δεν είναι λίγα τα είδη των αετών που σχίζουν το Σφακιανό ουρανό.
Είναι αναρίθμητες οι ομορφιές του Σφακιανού τόπου και χρειάζεται σελίδες ολόκληρες κανείς για να τις περιγράψει και μέρες ολόκληρες για να τις επισκεφθεί.
Τμήματα των χαραγμένων μονοπατιών και τα περισσότερα φαράγγια και σπήλαια είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο, παρά το ότι οι υποδομές φιλοξενίας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, έχουν σχεδιαστεί για τους μήνες Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, κατά κύριο λόγο.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής και τμήμα του σχεδίου που καταρτήθηκε προεκλογικά, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου μας κατά τους χειμερινούς μήνες ενισχύοντας φυσικά τον ορειβατικό τουρισμό.
Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να δρομολογηθούν και σε αυτό το κομμάτι απαιτείται η εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα του Δήμου, με τους ντόπιους επιχειρηματίες των οποίων τη συμμετοχή απαιτούμε προκειμένου τα Σφακιά να γίνουν τόπος προορισμού 365 μέρες το χρόνο.
Μέσα από αυτή τη σύμπραξη ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη ξακουστή Σφακιανή φιλοξενία και να απολαύσει παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από εξαιρετικής ποιότητας Σφακιανά προϊόντα.
Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ο Δήμος Σφακίων έχει συνάψει σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την πολιτισμική ανάπτυξη των Σφακίων. Στα πλαίσια της σύμβασης εκπονείται μελέτη για τη βελτίωση της ασφάλειας, τη σήμανση και την ανάδειξη μονοπατιών, όπως επίσης για την στερέωση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων ως σημείων αναφοράς στο τοπίο και στις διαδρομές. Το τρίτο σκέλος της μελέτης, περιλαμβάνει τη συμπλήρωση και τη δημιουργία νέων υποδομών υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών.
Τη διαπλάτυνση – διαμόρφωση των τριών λιμανιών του Δήμου, Χώρας Σφακίων, Λουτρού και Αγίας Ρούμελης, ώστε να γίνουν τόπος προσέγγισης μεγαλύτερων πλοίων για ην προσέλευση περισσότερων επισκεπτών στα Σφακιά καθώς και την δυνατότητα δημιουργίας μικρής μαρίνας ελλιμενισμού ιστιοφόρων. Την αναστήλωση των οικισμών του Δήμου μέσω του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ευρωπαϊκού προγράμματος του Παρατηρητηρίου Κρήτης.
Στις προτεραιότητες του Δημάρχου είναι η προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των Σφακίων με την ίδρυση και λειτουργία Ιστορικού Μουσείου που θα στεγάσει έγγραφα, αντικείμενα, φωτογραφίες πεσόντων, Σφακιανών Αρχηγών Επαναστάσεων, Σφακιανών που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και σε όλα τα καλέσματα της Πατρίδας, την Σφακιανή ιστορία της κατοχής 1941-1945 και γενικότερα της νεότερης Τοπικής Ιστορίας.
Παράλληλα η ανάδειξη της ιστορικού ναού της «Παναγίας Θυμιανής» ως τόπος εκκίνησης της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη.
Η Παιδεία, η αναβάθμιση του Δημοτικού Ανοιχτού Ελεύθερου Πανεπιστημίου Σφακίων – ΔΕΑΠ, οι δομές της υγείας, η καθημερινότητα των κατοίκων και οι υποδομές του τουρισμού αποτελούν κύριους στόχους.
Τελικός αποδέκτης των καρπών της όλης αυτής σκέψης και προσπάθειας, δεν είναι άλλος από το Σφακιανό Δημότη.
Στόχος μας είναι η περεταίρω ανάπτυξη του τόπου μας, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων μας και η αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.
Τα Σφακιά έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν και του αξίζουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μανούσος Χιωτάκης γεννήθηκε στο χωριό Ασφένδου Σφακίων το 1951. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επί σαράντα χρόνια.
Θήτευσε ως : Πρόεδρος Κοινότητος Ασφένδου (1990-1998). Πρόεδρος Συμβουλίου περιοχής (1994-1998). Πρόεδρος Συνδέσμου Επαρχίας Σφακίων. Αντιδήμαρχος Δήμου Σφακίων (2011-2015). Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφακίων. Ερευνητής της Ιστορίας των Σφακίων και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σφρακιανός Μακεδονομάχος Γεώργιος Σταύρου Πέρρος 1878-1913».
Είναι παντρεμένος με την Μαριάνθη Ζήση από το ιστορικό χωριό «Πλαίσιο» Θεσπρωτίας και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Από το 2019 είναι Δήμαρχος Σφακίων.
Για τον Μανούσο Χιωτάκη «Σφακιά» σημαίνουν τα πάντα. Είναι ο γενέθλιος τόπος, ο τόπος της μεγάλης ιστορίας, ο τόπος μπροστάρης των Επαναστάσεων για την ελευθερία, ο τόπος του μόχθου και της σύνδεσης των ανθρώπων με την πατρώα γη, ο τόπος της υπερηφάνειας, ο τόπος παραγωγής άριστης ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ο τόπος της καρδιάς του.

Επιστροφή στο 3ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω