Ροή Ειδήσεων

Σχέδιο νόμου Δεύτερης Ευκαιρίας οφειλών

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00.
Ειδικότερα αλλάζει το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών, μέσω της προληπτικής αναδιάρθρωσης ή της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού, το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι.
Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με το υπουργείο, ενσωματώνει όλες τις διαδικασίες που αποσκοπούν είτε στην πρόληψη και αποφυγή της αφερεγγυότητας είτε στην αντιμετώπισή της.
Τα βασικά του χαρακτηριστικά, είναι: α) η απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνσή τους, β) η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης με την δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας γ) η ταχύτερη δυνατή επιστροφή παραγωγικών μέσων σε παραγωγικές χρήσεις δ) η διατήρηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ή της διαδικασίας εξυγίανσης, ε) οι πρόνοιες για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.
Σχέδιο νόμου
Αιτιολογική έκθεση

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω