[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 42 δευτ.]
Μικτή είναι η εικόνα για τη ζήτηση χρυσού το 1ο τρίμηνο του 2023, καθώς η συνεχιζόμενη δυναμική στις αγορές κεντρικών τραπεζών και η αναζωπύρωση της κινεζικής καταναλωτικής ζήτησης έρχονται σε αντίθεση με την αρνητική συμβολή των ETF και την αδυναμία στην Ινδία. Η ζήτηση χρυσού πρώτου τριμήνου (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) ήταν 13% χαμηλότερη σε ετήσια βάση στους 1.081 τόνους, καταγράφεται στην έρευνα του Παγκοσμίου Συμβούλιο Χρυσού.
Ειδικότερα συμπεριλαμβανομένης της εξωχρηματιστηριακής αγοράς, η συνολική ζήτηση χρυσού ενισχύθηκε κατά 1% ετησίως στους 1.174 τόνους ως ανάκαμψη των εξωχρηματιστηριακών επενδύσεων – σε συμφωνία με τη θέση των επενδυτών στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης – αντιστάθμισε την αδυναμία σε ορισμένους τομείς.
Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Τα ιδρύματα του επίσημου τομέα παρέμειναν πρόθυμοι και αφοσιωμένοι αγοραστές χρυσού, προσθέτοντας 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα.
Οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα κέρδισαν 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους, κρύβοντας ορισμένες μεγάλες περιφερειακές διακυμάνσεις.
Αντίθετα, η καθαρή αρνητική ζήτηση για ETF, αν και μέτρια στους -29 τόνους, προκάλεσε έντονη πτώση σε σύγκριση με τις σημαντικές εισροές που παρατηρήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2022.
Η παγκόσμια κατανάλωση κοσμημάτων ήταν σχεδόν σταθερή στους 478 τόνους. Η κατασκευή κοσμημάτων ξεπέρασε την κατανάλωση καθώς η δημιουργία αποθεμάτων πρόσθεσε λίγο περισσότερο από 30 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα.
Η χρήση χρυσού στον τομέα της μειώθηκε στους 70 τόνους – το δεύτερο χαμηλότερο τρίμηνο στη σειρά δεδομένων μας από το 2000.
Η μέτρια αύξηση τόσο στην παραγωγή ορυχείων (+2%) όσο και στην ανακύκλωση (+5%) οδήγησε σε οριακή αύξηση της συνολικής προσφοράς χρυσού πρώτου τριμήνου στους 1.174 τόνους. Η άνοδος της ανακύκλωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των υψηλότερων τιμών του χρυσού.
Έως τις 31 Μαρτίου 2023, η τιμή του χρυσού LBMA (PM) ήταν κατά μέσο όρο 1.890 $/ουγγιά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οριακά υψηλότερη από έτος/έτος. Η τιμή ήταν πάνω από 10% υψηλότερη από τον μέσο όρο του προηγούμενου τριμήνου, σχεδόν ίσα με το υψηλό ρεκόρ του 3ου τριμήνου του 2020.
Η Κίνα είδε ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης το πρώτο τρίμηνο μετά την COVID-19 των απεριόριστων καταναλωτικών δαπανών. Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας και η υγιής αύξηση του εισοδήματος αναζωπύρωσαν την εγχώρια κατανάλωση, ενώ η εντυπωσιακή απόδοση της τιμής του χρυσού κέντρισε το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ινδική ζήτηση μειώθηκε απότομα καθώς οι τοπικές τιμές χρυσού έβαλαν φρένο. Οι εγχώριες τιμές του χρυσού υψηλές –και ασταθείς– αποθάρρυναν τόσο τις επενδύσεις όσο και την κατανάλωση κοσμημάτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Οι επενδύσεις κυριαρχούν στις προοπτικές για το 2023. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο βλέπει ανοδικές επενδύσεις φέτος, ενώ η εικόνα για την κατασκευή (κοσμήματα και τεχνολογία) είναι χαμηλή. Αναμένεται περαιτέρω ισχυρή αγορά κεντρικών τραπεζών, αν και κάτω από το ρεκόρ του 2022. Είναι πιθανή μέτρια ανάπτυξη τόσο στην παραγωγή ορυχείων όσο και στην ανακύκλωση.