Ροή Ειδήσεων

Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων

Ειδίκευση και επιπλέον μέτρα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και Εργασίας την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.
Ειδικότερα αναφέρθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχασαν την δουλειά τους από 1η Μαρτίου έως 17 Μαρτίου 2020, το δώρο Πάσχα στο ιδιωτικό τομέα θα δοθεί το καλοκαίρι, δυνατότητα κατάργησης συλλογικών συμβάσεων, θα δοθεί δώρο Πάσχα σε δημοσίους υπαλλήλους της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα λαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις κατά της αισχροκέρδειας αλλά και την διανομή ειδών υγιεινής.
Επίσης δόθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής όλων των συντάξεων ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός σε τράπεζες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:
Λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν τους βαθμούς ευελιξίας μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, και σε συνέχεια του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνουμε και οι τρεις υπουργοί το τρίτο πακέτο μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης:
1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.
Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα  αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.
Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.
Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.
Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.
Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.
Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.
Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα!
Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο. 
5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.
Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».
Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.
Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης.
Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω.
Οι προσαρμογές μας χαρακτηρίζονται από άμεσες και δραστικές λύσεις.
Από παρεμβάσεις γρήγορες και αποτελεσματικές.
Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας.
Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι.
Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:
«Συγκεκριμένα, τόσο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις συμφώνησαν να προσφέρουν με ένα τηλεφώνημα σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βιώνουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του κορονοϊού, θα μπορούν να αναβάλουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να διατηρήσουν βιώσιμη την οικονομική τους θέση. Επιπλέον, όλοι οι δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα εμπίπτουν στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κωρονοϊό, δικαιούνται κι αυτοί να λάβουν τρίμηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών τους. Εάν το επιθυμούν, μπορούν μάλιστα να ζητήσουν στην παρούσα συγκυρία εξατομικευμένες και εξαιρετικά ευνοϊκότερες από ότι στο παρελθόν ρυθμίσεις  των πάσης φύσεως χρεών τους.Επειδή, παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμής στη χώρα που με πολύ κόπο χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί από την παρούσα οικονομική κρίση να συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις δόσεις τους έτσι ώστε να βελτιώσουμε το δυνατόν τη θέση της οικονομίας μας την επομένη της κρίσης όταν θα έχουμε και το μεγάλο στοίχημα να ξαναβάλουμε μπρος τη ζωή μας όπως την είχαμε πριν.
Όλες αυτές οι κατηγορίες ωφελούμενων με αναστολή καταβολής χρεών, όπως λέχθηκε πριν από τον κύριο Σταϊκούρα, μπορούν να διευρύνονται και θα διευρύνονται όσο η κρίση προχωράει και  περισσότεροι θα υφίστανται τις συνέπειές της.Το σύνθημα της κυβερνήσεως παραμένει: όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω. Εδώ οφείλω να κάνω μια προειδοποίηση για τη συμφωνία που κάναμε εχθές: Δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις στους δανειολήπτες. Τόσο οι εισπρακτικές εταιρείες, που είναι σε εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, όσο και οι δικηγορικές εταιρείες, που λόγω νομοθετικής παραλείψεως του παρελθόντος δεν είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι καταγγελίες περί συνεχών οχλήσεων συνεχιστούν, αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύσει και θα προχωρήσουμε σε ακόμα δραστικότερα μέτρα.Πιστεύω ότι τώρα, όπως έχω πει πολλές φορές, όλοι κρινόμαστε και στη φάση αυτή, για τον κλάδο αναφέρομαι, και οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, οι εισπρακτικές και οι δικηγορικές, που αναλαμβάνουν την είσπραξη χρεών.Σε κάθε περίπτωση, όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται.
Δεύτερον, όσον αφορά την αγορά των αντισηπτικών και των μασκών. Σήμερα δημοσιεύεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μας δίδει το νομοθετικό εργαλείο για να πολεμήσουμε εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν από αυτήν την κρίση. Ήδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού, η Ελληνική Αστυνομία και η Περιφέρεια  Αττικής συνεργάζονται ώστε συνεργεία ελέγχου να βρεθούν στους δρόμους άμεσα. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικά όσον αφορά στις τιμές από χθες, θα ενταθούν σήμερα και αύριο και τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε εκείνους που έχουν ανεβάσει παράλογα τις τιμές τους, εκμεταλλευόμενοι την παρούσα κρίση. Θέλω να διαβεβαιώσω το καταναλωτικό κοινό ότι επάρκεια υφίσταται. Σε έλεγχο που κάναμε χθες, όλες οι παραγγελίες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν παραδοθεί κανονικά στην ώρα τους από το πρωί, όμως το απόγευμα είχε ήδη παρατηρηθεί έλλειψη, κυρίως διότι προφανώς δεν έχει τηρηθεί η οδηγία μας για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οδηγία αυτή γίνεται νόμος του κράτους και θα υπάρξουν σοβαρές ποινές σε όποιον δεν την τηρεί. Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας και όχι μόνο εμείς. Εάν τηρηθούν οι κανόνες, η επάρκεια της αγοράς είναι  απολύτως εξασφαλισμένη. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Παπαθανάσης, έχει αναλάβει το συντονισμό για την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής αντισηπτικών, έτσι ώστε και τις επόμενες εβδομάδες να μην υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά. Όσον αφορά δε, επαναλαμβάνω, στην αισχροκέρδεια, τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι κρινόμαστε. Σίγουρα, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, κάθε άλλο όπλο που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της, είναι  στο τραπέζι και θα εφαρμοστεί. Τρίτον. Προχθές ανακοινώσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κ. Τσακίρη, τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μετά την κρίση, για την ώρα που θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια με εγγύηση από χρήματα Ευρωπαϊκά, έως 3 δισεκατομμύρια. Μετά την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και τις συνεχείς μας επικοινωνίες με τις Ευρωπαϊκές αρχές, δηλώνω σήμερα ότι η σχετική παρέμβαση, εάν χρειαστεί για την οικονομία μας, δύναται να ανέλθει σε χορηγήσεις δανείου κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, διπλασιάζουμε το σχετικό ποσό.
Στόχος μας είναι, όταν με το καλό η πανδημία περάσει, αμέσως να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα το πετύχουμε με τη συνεργασία όλων μας, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολύ καλή πραγματικά συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας και ευχαριστώ όλους τους συναρμοδίους Υπουργούς».

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε:
Τα 3 Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά στο  πλαίσιο των χθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού βρισκόμαστε ξανά ενώπιων σας, καθώς τα νέα θετικά δεδομένα που προέκυψαν από τη επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μας δίνει τη δυνατότητα, πάντα προσεκτικά και υπεύθυνα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
Α. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥΣ (βάσει ΚΑΔ)
Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού.
Πιο συγκεκριμένα,
1. Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του Κορωνοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για
– την προστασία της δημόσιας υγείας,
– την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών
– τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού.
Απλώνουμε λοιπόν δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον κραδασμό. 
4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.
5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι ΤΕΛΙΚΑ δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι:
ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
7.Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.
9.Στη περίπτωση που ο εργοδότης  δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ,  θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
10.Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των όσων είπα θα οριστούν νομοθετικά και κανονιστικά εντός των επόμενων 24 ωρών.
Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (1.3.2020)
Όπως  είπε και ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του και για την υπεράσπιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, θα είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1.3.2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας και αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Γ. ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις-εργοδότες, που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητα τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα μετά την κρίση που περνάμε, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, στους εργαζόμενους τους, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα με την χρονική μετάθεσή του μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής του στο νέο χρόνο καταβολής του.
Ασφαλώς όσοι εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενούς τους κάτι για το οποίο τους προτρέπω και το συνιστώ.
Υπόχρεοι για την καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ είναι όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους  ή λειτουργούν πλήρως και κανονικά.
Δ.ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
Επιπλέον στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσο αφορά στην αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης των ίδιων, φέρνουμε χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα.
Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
– Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ ,θα καταβληθούν  στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης  Μαρτίου 2020.
– Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Μάρτιου 2020.
– Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.   

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω