Ροή Ειδήσεων

Υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκρινε την κρατική υποστήριξη της Δανίας για το έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων Thor, το οποίο θα βρίσκεται στο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Το έργο θα βοηθήσει τη Δανία να αυξήσει το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές CO₂, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην Ενιαία Αγορά.
Πρόκειται για ενίσχυση, με συνολικό ανώτατο προϋπολογισμό 6,5 δισεκατομμυρίων DKK (περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ), για τη στήριξη του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας του νέου έργου υπεράκτιων αιολικών πάρκων Thor. Το έργο, θα έχει υπεράκτια αιολική χωρητικότητα τουλάχιστον 800 Megawatt (MW) έως 1.000 MW, θα περιλαμβάνει το ίδιο το αιολικό πάρκο, τον υπεράκτιο υποσταθμό και τη σύνδεση δικτύου από τον υπεράκτιο υποσταθμό έως το σημείο σύνδεσης στον πρώτο υπεράκτιο υποσταθμό.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω διαγωνισμού και θα έχει τη μορφή πριμοδότησης αμφίδρομης σύμβασης για διαφορά διάρκειας 20 ετών. Το ασφάλιστρο θα καταβληθεί πάνω από την αγοραία τιμή για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει κίνητρο, καθώς το έργο Thor offshore wind δεν θα πραγματοποιηθεί ελλείψει δημόσιας στήριξης. Επιπλέον, η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο, καθώς το επίπεδο της ενίσχυσης θα καθοριστεί μέσω ανταγωνιστικής δημοπρασίας. Τέλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς θα προωθήσει την ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από υπεράκτιες αιολικές τεχνολογίες στη Δανία και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και χωρίς στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω