Υψηλά ρεκόρ χρυσού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 18 δευτ.]

Ο χρυσός έφτασε σε υψηλά ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, λόγω ενός συνδυασμού ισχυρών επενδύσεων σε εξωχρηματιστηριακές αγορές, συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και ανάκαμψης των εισροών δυτικών ETF αργότερα μέσα στο τρίμηνο. Αντίθετα, το περιβάλλον των υψηλών τιμών επηρέασε την κατανάλωση κοσμημάτων.
          Ειδικότερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρει ότι οι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών έφτασαν το σύνολο ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου στους 483 τόνους. Η ζήτηση επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά διατηρήθηκε πάνω από τα πιο μακροπρόθεσμα επίπεδα. Ο ρόλος του χρυσού ως αντιστάθμισης κινδύνου και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου παραμένουν βασικοί παράγοντες για τις κεντρικές τράπεζες.
          Τα παγκόσμια ETF χρυσού παρουσίασαν μικρές εκροές το 2ο τρίμηνο (-7 τόνοι). Οι συνδυασμένες εισροές Μαΐου και Ιουνίου 26t αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την εκροή 33t του Απριλίου. Οι συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια εισηγμένα στην Ασία συνέχισαν να αυξάνονται και τα αμοιβαία κεφάλαια που είναι εισηγμένα στο δυτικό χρηματιστήριο παρουσίασαν αναζωογόνηση των εισροών κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
          Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα μειώθηκαν 5% ετησίως στους 261 τόνους. Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση σε ολόκληρη την Ασία αντισταθμίστηκε από την απότομη πτώση της καθαρής ζήτησης στις δυτικές αγορές, όπου η λήψη κερδών και η ρευστοποίηση αυξήθηκαν τα τελευταία τρίμηνα.
          Οι τιμές ρεκόρ έπληξαν όγκους χρυσών κοσμημάτων. Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσά κοσμήματα ήταν 19% χαμηλότερη σε ετήσια βάση στους 391 τόνους. Η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση καθώς το περιβάλλον των υψηλών τιμών σε συνδυασμό με την ασθενέστερη εγχώρια οικονομική εικόνα.
          Η συνολική προσφορά χρυσού του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε 4% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή ορυχείων αυξήθηκε κατά 2% σε ρεκόρ του 1ου εξαμήνου. Η ανακύκλωση αυξήθηκε επίσης ετησίως ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές του χρυσού.
          Τέλος οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να σταθεροποιούνται το δεύτερο τρίμηνο και μετά, σύμφωνα με τη συνολική ζήτηση. Σύμφωνα με το Mid-Ear Outlook του Συμβουλίου, είναι θεμελιώδης η υποστήριξη για την αγορά το δεύτερο εξάμηνο: οι αναζωογονημένες δυτικές επενδυτικές ροές θα πρέπει να εξισορροπήσουν την ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση και δυνητικά πιο αργές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες έναντι του 2023. Ο πρόσφατα ανακοινωθείς δασμός της Ινδίας προμηνύει θετική μείωση της ζήτησης σε αυτό βασική αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω