Χάλκινη διάκριση TUC TIE Lab

Το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι «Χάλκινος Νικητής» (Bronze Winner) στα διεθνή βραβεία International Design Awards – IDA 2020, στην κατηγορία «Education/Public campaigns» για τον custom-made εξοπλισμό με τίτλο «Learning Curves», σχεδιασμένο ειδικά για την πρώτη βιβλιοθήκη STEM δημόσιου σχολείου στην Ελλάδα.
Το βραβείο είναι πολύ σημαντικό καθώς, σύμφωνα με τα IDA, ο διαγωνισμός του 2020 έλαβε έναν αριθμό ρεκόρ, εξαιρετικών συμμετοχών από περισσότερες από 80 χώρες.
Η ομάδα ΤUC TIE Lab/Learning Curves αποτελείται από τους Μαριάθη Λιάπη, Σωτήρη Ντζούφρα, Αναστασία Κυριακοπούλου, Αντώνη Παπαμάνη, Ανδρέα Αναστόπουλο, Γεωργία Μανουσογιαννάκη, Κωvνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός επίπλων που δημιουργήθηκε ως ορόσημο για την πρώτη σχολική βιβλιοθήκη STEM στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Athens #adoptaschool, όπου τα αντικείμενα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται παραμετρικά για να βοηθήσουν σε μια ποικιλία μαθησιακών σεναρίων. Επιπλέον, είναι καθημερινές υπενθυμίσεις του δημιουργικού δυναμικού επαναχρησιμοποίησης χαρτοκιβωτίων και σωλήνων, προωθώντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βιωσιμότητα των μαθητών γυμνασίου. Αυτά τα αντικείμενα που μοιάζουν με γλυπτά εκδηλώνουν ενεργά τις μοναδικές δυνατότητες της κίνησης των κατασκευαστών και επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα των έργων STEM που συγχωνεύονται με την τέχνη, το σχεδιασμό και την οικολογία.
Το TUC TIE Lab ιδρύθηκε το 2012 με βάση την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ανθρωποκεντρικών μεθοδολογιών που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα μιας ποικιλίας περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένων χώρων μάθησης και παιχνιδιών, περιβάλλοντα υγείας, κατοικήσιμων ακραίων περιβαλλόντων και πολιτιστικών χώρων. Χρησιμοποιεί σύγχρονες πρακτικές κατασκευαστών, διεπιστημονικές ερευνητικές προσεγγίσεις και συμμετοχικές τεχνικές σχεδιασμού για να διερευνήσει την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα μετασχηματισμού στο διάστημα. Τα κτίρια, οι χώροι, ο εξοπλισμός και τα υλικά αντιμετωπίζονται ως πλατφόρμες με δυναμικό χωρικό αποτύπωμα.
Τέλος επισημαίνεται ότι το TUC TIE Lab έχει κάνει το διεθνές του σήμα στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα μέσω πολλών διεπιστημονικών συνεδρίων και δημοσιεύσεων, καθώς και μέσω εθνικών και διεθνών εκθέσεων. Επιπλέον, για τρία συνεχόμενα χρόνια, τα έργα TUC TIE Lab έχουν διακριθεί με υψηλού επιπέδου κατάταξη στα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας των Φοιτητών του Πανεπιστημίου-UNISTEP PLUS.
Επιπλέον, το εργαστήριο έλαβε το ασημένιο βραβείο στα International Design Awards το 2014 για το έργο «Many Happy Re-turn» για παιδιά, το βραβείο χαλκού στα ελληνικά εθνικά βραβεία Healthcare Business Awards το 2016 για το σχεδιασμό ενός πολυαισθητηριακού χώρου θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και δύο Χρυσά Βραβεία στα Βραβεία ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για το σχεδιασμό των μαθησιακών χώρων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω