Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 2,27 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλής απόδοσης συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο έχει συνολικό μέγιστο προϋπολογισμό περίπου 2,27 δισεκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει στη στήριξη περίπου 4,2 GW εγκατεστημένης ισχύος. Το καθεστώς είναι ανοιχτό έως το 2025 και η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί για μέγιστο διάστημα 20 ετών.
Όσον αφορά τη στήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα υπόκειται σε δημοπρασία, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή αμφίδρομης σύμβασης για τη διαφορά. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από μια τιμή αναφοράς που καθορίστηκε βάσει δημοπρασίας, το κράτος πληρώνει στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς. Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από την τιμή αναφοράς, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλει στο κράτος τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς. Αυτό εγγυάται στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις, περιορίζοντας ταυτόχρονα το κόστος για το κράτος.
Όσον αφορά τις ενισχύσεις για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες που εξαιρούνται από δημοπρασίες, θα ισχύει παρόμοιος μηχανισμός, εκτός από το ότι η τιμή αναφοράς θα ευθυγραμμιστεί με το κόστος παραγωγής της εν λόγω τεχνολογίας.
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεσή της να εισαγάγει ένα νέο σύστημα υποστήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από διάφορες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκεκριμένα χερσαία αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, αιολικά και φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, βιοαέριο, βιομάζα, αέριο χωματερής, υδροηλεκτρική ενέργεια, συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια και γεωθερμική ενέργεια φυτά. Το σύστημα θα υποστηρίζει επίσης τη συνδυασμένη θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια υψηλής απόδοσης.
Τόσο για χερσαίες αιολικές όσο και για ηλιακές εγκαταστάσεις, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας διαγωνισμού. Εάν δεν επιτευχθεί μια ελάχιστη διαφοροποίηση της τεχνολογίας από τις κοινές δημοπρασίες ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας, η Ελλάδα επιφυλάσσεται της δυνατότητας να ξεκινήσει χωριστές δημοπρασίες για την αιολική και την ηλιακή στην ξηρά για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού ελλείμματος.
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να χρηματοδοτήσει έργα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Η υποστήριξη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χορηγηθεί απευθείας, με την επιφύλαξη ορισμένων ορίων για τα οποία θα ισχύουν οι διαδικασίες διαγωνισμού.