Ψηλορείτης: Τόπος δημιουργίας & αναζήτησης αξιών

Το δίκτυο θεματικών πεζοπορικών διαδρομών όπως γεωλογικών, πολιτιστικών, ιστορικών – μυθολογικών, σε όλη την έκταση του Ψηλορείτη, παράλληλα με δραστηριότητες αναρρίχησης, διάσχιση φαραγγιών, αθλητικοί αγώνες, ορειβατικό σκί, την λειτουργία Αστεροσχολείου στο Σκίνακα, προσδίδουν δυνατότητες σταθερής ανάπτυξης τουριστικού προϊόντος 365 ημερών, τονίζει σε συνέντευξη στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Ποιά τα σχέδια ανάπτυξης 365 ημερών τουρισμού;
Η ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος 365 ημερών είναι δυνατή και στηρίζεται στα χαρακτηριστικά του Ψηλορείτη.
Ο σχεδιασμός αυτός αφορά όχι μόνο τον Δήμο Ανωγείων αλλά την ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία και με τους άλλους Δήμους της περιοχής και γενικά την τοπική κοινωνία. Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας είναι η Δημιουργία του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.
Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.
Έκτοτε το γεωπάρκο του Ψηλορείτη σε συνεργασία με τους Δήμους του Πάρκου και άλλους αρμόδιους φορείς έχει αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για να παρέχει τόσο στους φιλοξενούμενούς του όσο και στους μόνιμους κατοίκους του μία ποιοτική ζωή σε ένα πρότυπο μη αστικό περιβάλλον.
Στις 17 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού το «Διεθνές Πρόγραμμα για Γεωεπιστήμες και Γεωπάρκα» (International Geosciences and Geoparks Program) σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».
Έκτοτε η περιοχή είναι αναγνωρισμένη ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη.
Η βασική επιδίωξη μέσα από την προστασία και ανάδειξη όλων των χαρακτηριστικών που συνθέτουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Ψηλορείτη είναι η δημιουργία ενός διακριτού τουριστικού εναλλακτικού προϊόντος το οποίο θα απευθύνεται στους επισκέπτες του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Βασικές υποδομές που υπάρχουν ήδη ή σχεδιάζονται για να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια όσον αφορά τον Δήμο Ανωγείων είναι:
Η δημιουργία των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, ολοκληρώνει τη διαδρομή από το βουνό προς το χωριό με σημεία αναφοράς τον Τόπο του Βοσκού, το Κέντρο Ενημέρωσης για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δομές που έχουν δημιουργηθεί.
Το Κέντρο Πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου -Γεωπάρκου Ψηλορείτη. Λειτουργεί στα Ανώγεια, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στις κτιριακές εγκαταστάσεις του «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» (αναπτυξιακής εταιρίας του Ψηλορείτη). Το κέντρο πληροφόρησης απευθύνεται τους επισκέπτες της περιοχής αλλά παρέχει τη δυνατότητα και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ανωγείων.
Το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης «Γιάννης Σακελλαράκης και Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη» στα Ανώγεια, στεγάζει αντίγραφα ευρημάτων της ανασκαφής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου. Μια καινοτομία του συγκεκριμένου χώρου είναι η χρήση ψηφιακών σύγχρονων εργαλείων όπως είναι π.χ η τρισδιάστατη «περιήγηση» σε ένα στερεοσκοπικό ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται μέσω ειδικού 3D projector όπου ο επισκέπτης φορώντας ειδικά γυαλιά στερεοσκοπικής θέασης δημιουργείται η αίσθηση παρουσίας στον φυσικό χώρο των ευρημάτων, αλλά και μέσω αφηγητή του παρέχονται βασικές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και πολιτισμική σημασία των αρχαιολογικών χώρων.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων προβάλλει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Ψηλορείτη, τους γεωτόπους του Γεωπάρκου με πολλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα για μαθητές, για εκπαιδευτικούς, και άλλες ομάδες επισκεπτών.
Η δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου στο Μετόχι και ορισμένων άλλων αναγκαίων συμπληρωματικών έργων μέσα στο χωριό, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγάλη εναλλακτική μορφή ανάπτυξης που είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.
Το περίπτερο στη Νίδα, το εργαστήρι της Ανωγειανής Μουσικής Παράδοσης, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύουν στην αξιοποίηση των ιστορικών παραδόσεων και των διαχρονικών αξιών της ανωγειανής κοινωνίας.
Ιδιαίτερη ώθηση θα δώσει ασφαλώς ο δρόμος Ηρακλείου – Ανωγείων – Ρεθύμνου και ο κάθετος άξονας από Σίσσες – Ανώγεια – Νότια Κρήτη, δίνοντας την δυνατότητα της ευκολότερης και ταχύτερης πρόσβασης του επισκέπτη σε πολλές περιοχές του βουνού.
Για μας η ανάπτυξη σημαίνει έγνοια και δυνατότητα αντιμετώπισης πραγματικών αναγκών των συγχωριανών μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζουν και να παράγουν ανθρώπινες αξίες σε αυτόν τον τόπο.
Ταυτόχρονα είχαμε υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μελέτες που προωθούσαν τον ολόπλευρο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό για τα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε: το Χιονοδρομικό – Ορεινό Καταφύγιο, την οργάνωση και λειτουργία Αστεροσχολείου στο Σκίνακα, κ.ά.

Υπάρχει σχεδιασμός για τον ορεινό τουρισμό;
Ο σχεδιασμός του εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ορεινό τουρισμό. Στην κατεύθυνση αυτή εκτός από τις υποδομές που έχουν ήδη αναφερθεί υπάρχει και δημιουργείται συνεχώς ένα δίκτυο θεματικών πεζοπορικών διαδρομών (γεωλογικές, πολιτιστικές, ιστορικές – μυθολογικές), σε όλη την έκταση του Ψηλορείτη.
Παράλληλα αναπτύσσονται δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη αναρρίχηση, την διάσχιση φαραγγιών, τη διενέργεια αθλητικών αγώνων (π.χ Psiloritis race) ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και το ορειβατικό σκί κ.α.

Ποιο το πλεονέκτημα του Ψηλορείτη στο ορειβατικό σκι;
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Ψηλορείτη (αλλά και όλης της Κρήτης) είναι ότι σε μια μικρή έκταση υπάρχει εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίων αλλά και έντονη ανθρώπινη παρουσία. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βρεθεί από το χιόνι σε κάποια παραλία ! Αυτό με τη σειρά του δίνει στον επισκέπτη-ορειβάτη τη δυνατότητα για ενασχόληση με ποικίλες δραστηριότητες που είναι δύσκολο να του προσφέρουν άλλες περιοχές.

Ποια τα πλεονεκτήματα των Ανωγείων στην φιλοξενία και γαστρονομία;
Τ΄ Ανώγεια σήμερα είναι ένας σύγχρονος οικισμός, με έντονο παραδοσιακό χρώμα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των κατοίκων του. Είναι ένας ξεχωριστός τουριστικός προορισμός με πλούσια λαϊκή παράδοση, μακραίωνη ιστορία, πολλά φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα. Ένας τόπος που μπορεί να σου αφηγηθεί και να σου τραγουδήσει ιστορίες από την ανατροφή του Δία, τη ζωή των Κουρητών, τη μινωική Κρήτη και τους αγώνες για λευτεριά.
Σύγχρονα ξενοδοχεία και ξενώνες προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις διαμονής και καθιστούν τ΄ Ανώγεια μια ξεχωριστή επιλογή για διακοπές όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι το αιώνιο βουνό είναι γεμάτο όμορφες γωνιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε και το χωριό γεμάτο λουλούδια, τραγούδια, παρέες και καντάδες. Το χειμώνα ο Ψηλορείτης «φορεί» τη μεγαλόπρεπη άσπρη φορεσιά του και το χιόνι του δίνει μια μορφή πιο κοντά στη «θεϊκή» του διάσταση. Είναι η εποχή που τ΄ Ανώγεια, αποτελούν ιδανική επιλογή για ατέλειωτο παιχνίδι με το χιόνι, προσφέροντας παράλληλα τις προϋποθέσεις μιας διαφορετικής απόδρασης από την καθημερινότητα με καλή παρέα, εκλεκτό παραδοσιακό φαγητό (π.χ αντικριστό κρέας) και ξεχωριστές στιγμές επαφής των ανθρώπων με το άρωμα παλιού καλού κρασιού και την αψάδα της ρακής. Στ΄ Ανώγεια θα βρείτε επιλογές διαμονής για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας με δεδομένη πάντα τη ζεστή και φιλική εξυπηρέτηση και την παραδοσιακή σπιτική φιλοξενία.

Ποιό το όφελος για την κοινωνία των Ανωγείων;
Η προσδοκώμενη ανάπτυξη έχοντας «βιώσιμα» χαρακτηριστικά θα προσφέρει στους κατοίκους των Ανωγείων τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής ώστε να είναι με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει οι συνεχιστές της μακραίωνης παράδοσης του τόπου τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στα Ανώγεια τον Ιούλιο του 1975. Είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα (Τάνια) Παπαϊωάννου και έχουν δύο παιδιά (τον Σωκράτη 6 χρονών και τον Γιώργο Αυγουστίνο 4 χρονών). Γονείς του είναι ο αείμνηστος Σωκράτης Κεφαλογιάννης και η Ειμαρμένη Σαλούστρου Κεφαλογιάννη.
Αποφοίτησε από το «Σταυράκειο» Λύκειο των Ανωγείων το 1993. Σπούδασε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 2001.
Ως πτυχιούχος της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δίδαξε σε αρκετά Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και σε άλλα προγράμματα πληροφορικής σε ενήλικες και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Το 2003 ως επιτυχόν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2002, για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, διορίστηκε στο Γενικό Λύκειο Μοιρών ως εκπαιδευτικός της Πληροφορικής, ενώ κατά την επόμενη χρονιά έλαβε οργανική θέση στο ΕΠΑΛ Μοιρών. Την θέση αυτή κατείχε μέχρι το 2019, όπου το Μάρτιο του ίδιου έτους έλαβε μετάταξη ως διοικητικός υπάλληλος στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Κατά το προηγούμενο διάστημα έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης όπως: ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ- ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΠΕ.
Υπηρέτησε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μεταξύ του 2001-2002 στην Πολεμική Αεροπορία και ολοκλήρωσε με τον βαθμό του Σμηνία από το Πεδίο Βολής Κρήτης.
Από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2003 εργάστηκε στην Alpha Copy – Nokia S.Α. αρχικά ως σύμβουλος πωλήσεων και στην συνέχεια ως Διευθυντής Πωλήσεων, Alpha Copy – NOKIA S.A. στο Ηράκλειο Κρήτης. Σημαντικές στιγμές στην ενασχόληση του στον ιδιωτικό τομέα η Βράβευση στο «TOP 100 Club» της εταιρείας MINOLTA σε Ευρώπη Ασία και Αφρική το έτος 2000.
Η Συμμετοχή σε αρκετά Ευρωπαϊκά συμπόσια της MINOLTA
Η ανάληψη θέσης Account Manager στα Digital Printer – Copy MINOLTA.
Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Νέων Τεχνολογιών, κατά το διάστημα από τον Απρίλιο 2004 έως το Δεκέμβριο του 2006, ενώ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια (Νοέμβριος 2014 έως Ιούλιος 2019) υπηρέτησε στο γραφείο του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη σε θέματα που άπτονται του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σχετίζονται με την Κρήτη.
Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε Δήμαρχος Ανωγείων από το 2007 έως το 2010 ενώ επανεξελέγη Δήμαρχος Ανωγείων από το 2011 έως το 2014.
Υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος κατά το διάστημα 2014 έως 2019 το Δήμο Ανωγείων.
Διατέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος ΑΚΟΜΜ Αναπτυξιακή ΟΤΑ Α.Ε., Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, Πρόεδρος ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙΑ. ΚΡΗΤΗΣ, Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων Κρήτης «Το Κοινό των Ορεινών», αναπληρωτής στην πειθαρχική Επιτροπή αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
ΠΡΟΦΙΛ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

  • Εμπειρία σε θέματα Διοίκησης
  • Εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
  • Εμπειρία διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων
  • Άριστη γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
  • Άριστη γνώση τηλεπικοινωνιακών δομών.

Επιστροφή στο 3ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω