Ροή Ειδήσεων

Ψηφιακές υπηρεσίες άδειας οδήγησης

Ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για αντικατάσταση άδειας οδήγησης ξεκινά από την Περιφέρεια Κρήτης.
Ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα κατατίθενται η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης.
Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν, μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:
• Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου.
• Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς.
• Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας.
Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Η είσοδος και ταυτοποίηση στην υπηρεσία που αναζητά γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, με την επισύναψη φωτογραφίας και δείγματος της υπογραφής του πολίτη και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου.

Video με οδηγίες διαδικασίας ψηφιακής πλατφόρμας


Διαδικασία Αντικατάστασης του εντύπου Άδειας Οδήγησης
Επιλέγοντας «Σύνδεση» ο πολίτης συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet. Αφού συνδεθεί, ο πολίτης μπορεί να δει τις διαθέσιμες διαδικασίες καθώς και τα στοιχεία του διπλώματός του, τα οποία λαμβάνουμε σε πραγματικό χρόνο μέσω διαλειτουργικότητας με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το πρώτο βήμα είναι μια ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο πολίτης επιλέγει τον τόπο μόνιμης κατοικίας του καθώς και όσα στοιχεία απαιτούνται. Με βάση την επιλογή της μόνιμης κατοικίας γίνεται και η ανάθεση της αίτησης στην  υπηρεσία που θα αναλάβει την υπόθεση. Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Τμήμα Αδειών Οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηρακλείου.Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει και να μεταφορτώσει μια φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, καθώς και ένα σκαναρισμένο αρχείο της φυσικής του υπογραφής. Μετά τον απαραίτητο αυτόματο έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών, τα αρχεία αποθηκεύονται στην αίτηση. Αν το αρχείο έχει διαφορετική αναλογία από τις προδιαγραφές τηρώντας όμως τις ελάχιστες διαστάσεις ύψους-πλάτους τότε επιτρέπουμε στον χρήστη να κάνει περικοπή του αρχείου εικόνας στη σωστή αναλογία. Όπως στο παράδειγμα που βλέπετε με το αρχείο της υπογραφής.Το επόμενο βήμα αφορά την έκδοση του παράβολου που απαιτείται για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Εδώ, έχει υλοποιηθεί πλήρης διαλειτουργικότητα με το e-paravolo που επιτρέπει την αναζήτηση, έκδοση και δέσμευση του παράβολου. Επιλέγοντας επόμενο, γίνεται αναζήτηση με βάση τον ΑΦΜ του πολίτη, και εφόσον δεν έχει εκδοθεί άλλο παράβολο για τη συγκεκριμένη διαδικασία τότε ενεργοποιείται η φόρμα έκδοσης νέου παράβολου. Τα στοιχεία που ήδη διαθέτουμε από τη διαλειτουργικότητα με την αυθεντικοποίηση του taxisnet είναι προσυμπληρωμένα. Να τονίσουμε πως αν ο πολίτης είχε εκδώσει εκτός του συστήματος μας το παράβολο για τη συγκεκριμένη διαδικασία, είμαστε σε θέση μέσω της διαλειτουργικότητας να το ανακτήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε.
Στη φόρμα έκδοσης, συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, δηλαδή τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη, το κινητό τηλέφωνο και προαιρετικά το IBAN ενός λογαριασμού του στον οποίο θα γίνει επιστροφή της αξίας του παράβολου αν χρειαστεί να το ακυρώσει.Αφού εκδοθεί το παράβολο, ο πολίτης μπορεί να το πληρώσει με τον κωδικό πληρωμής με ένα από τους διαθέσιμους τρόπους που του παρουσιάζονται (διαδικτυακά με ebanking, με πληρωμή με κάρτα στο eparavolo, ή αυτοπροσώπως με πληρωμή σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Σε αυτό το σημείο ο πολίτης μπορεί να επιλέξει αποθήκευση και έξοδο ή απλά να κλείσει το παράθυρο πλοήγησης και να επιστρέψει σε μεταγενέστερο χρόνο αφού έχει εξοφλήσει το παράβολο.
Επιλέγοντας «έλεγχος πληρωμής», γίνεται ο σχετικός έλεγχος και παρουσιάζεται το κατάλληλο μήνυμα.Αν επιλέξει τον σύνδεσμο για εξόφληση του παράβολου με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα του e-paravolo όπου ο χρήστης επιλέγει είσοδο με κωδικούς taxisnet. Αφού συνδεθεί, επιλέγει το μενού «τα παράβολα μου» και στη συνέχεια για το παράβολο που μόλις εκδόθηκε επιλέγει πληρωμή. Αφού εισάγει τα στοιχεία της κάρτας του και ολοκληρώσει την πληρωμή μπορεί να επιστρέψει στη εφαρμογή.  Επιλέγοντας εκ νέου «έλεγχος πληρωμής», η αναζήτηση παράβολου θα εντοπίσει το πληρωμένο παράβολο για τη συγκεκριμένη διαδικασία και θα εμφανίσει το σχετικό μήνυμα.Συνεχίζουμε στο επόμενο και τελευταίο βήμα όπου παρουσιάζονται οι διαφορετικοί τρόποι παραλαβής του αποτελέσματος της διαδικασίας, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση του νέου εντύπου άδειας οδήγησης. Προς το παρόν είναι ενεργοποιημένες οι δύο πρώτες επιλογές για αυτοπρόσωπη παραλαβή ή παραλαβή από τρίτο και εξετάζεται ο τρόπος εφαρμογής της απομακρυσμένης παραλαβής μέσω courier.Όταν υποβάλει την αίτηση, ο πολίτης ενημερώνεται με email για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης στην αρχική σελίδα υπάρχουν πλέον πληροφορίες που αφορούν τη συγκεκριμένη αίτηση και την τρέχουσα κατάστασή της.Αφού ολοκληρώσει τις ενέργειες του, ο πολίτης αποσυνδέεται από την εφαρμογή.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω