Ροή Ειδήσεων

Ώθηση ακραίας φτωχοποίησης

Την φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων και την άνοδο της ακραίας φτώχειας είναι το αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020. Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς λόγω μείωση της ζήτησης. Για 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά και νέους σταματά η εκπαίδευση και η αναπλήρωση ή και συνέχισή της είναι αμφισβητούμενη, εκτιμώντας ότι 11 εκατομμύρια κορίτσια δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στις σπουδές τους μετά την πανδημία.
Ειδικότερα η Έκθεση αναφέρει:
Οι Νέοι Φτωχοί
Τους τελευταίους 12 μήνες, η πανδημία έπληξε περισσότερο τους φτωχούς και τους ευάλωτους και απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη στη φτώχεια. Φέτος, μετά από δεκαετίες σταθερής προόδου στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 $ / ημέρα, το COVID-19 θα οδηγήσει στην πρώτη αντιστροφή στον αγώνα κατά της ακραίας φτώχειας σε μια γενιά.
Η τελευταία ανάλυση προειδοποιεί ότι το COVID-19 έχει ωθήσει επιπλέον 88 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος – και αυτός ο αριθμός είναι απλώς ένα βασικό σημείο. Σε ένα χειρότερο σενάριο, ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 115 εκατομμύρια. Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των «νέων φτωχών» θα είναι στη Νότια Ασία, με την υποσαχάρια Αφρική να είναι κοντά. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για  τη φτώχεια και την κοινή ευημερία, «πολλοί από τους νέους φτωχούς είναι πιθανό να ασχολούνται με άτυπες υπηρεσίες, κατασκευές και μεταποίηση – τους τομείς στους οποίους η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται περισσότερο από κλειδώματα και άλλους περιορισμούς κινητικότητας».
Επιταχυνόμενη οικονομική ύφεση
Αυτοί οι περιορισμοί -που θεσπίστηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και, επομένως, την ανακούφιση της πίεσης σε τεταμένα και ευάλωτα συστήματα υγείας- είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Η έκδοση του Ιουνίου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το έλεγε ξεκάθαρα: «Το COVID-19 πυροδότησε μια παγκόσμια κρίση όπως καμία άλλη – μια παγκόσμια κρίση για την υγεία που, εκτός από ένα τεράστιο ανθρώπινο φόρο, οδηγεί στη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεύτερη Παγκόσμιος πόλεμος.«Προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία καθώς και τα κατά κεφαλήν εισοδήματα θα συρρικνωθούν φέτος – ωθώντας εκατομμύρια σε ακραία φτώχεια».
Αναστολή Χρέους
Αυτή η οικονομική επίπτωση εμποδίζει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμη και πριν από την εξάπλωση του COVID-19, σχεδόν οι μισές από όλες τις χώρες με χαμηλό εισόδημα ήταν ήδη σε κίνδυνο χρέους ή σε υψηλό κίνδυνο, αφήνοντάς τους λίγο οικονομικό περιθώριο για να βοηθήσουν τους φτωχούς και ευάλωτους που επλήγησαν περισσότερο.
Για αυτόν τον λόγο, τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ ζήτησαν την αναστολή των πληρωμών για υπηρεσίες χρέους για τις φτωχότερες χώρες, ώστε να τους επιτρέψουν να επικεντρώσουν τους πόρους τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Πρωτοβουλία Αναστολής Υπηρεσιών Χρέους (DSSI) επέτρεψε σε αυτές τις χώρες να ελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την απάντησή τους στο COVID-19. Ωστόσο, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους σε διμερείς πιστωτές θα επιβάλουν ένα μεγάλο βάρος για τα επόμενα χρόνια και θα χρειαστεί γρήγορη δράση για τη μείωση του χρέους για να αποφευχθεί μια άλλη χαμένη δεκαετία.
Όπως είπε ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπέζ, «Η αναστολή της υπηρεσίας χρέους είναι ένα σημαντικό χρονικό σημείο διακοπής, αλλά δεν είναι αρκετό». Πρόσθεσε ότι «απαιτούνται πολύ περισσότερα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του DSSI, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί μια πιο μόνιμη λύση.
Χωρίς περισσότερη δράση για το χρέος, μια βιώσιμη ανάκαμψη θα μπορούσε να σταματήσει σε πολλές χώρες – μαζί με μια σειρά άλλων αναπτυξιακών στόχων.
Όπως σημείωσαν οι Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, ενώ πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs) μπόρεσαν να εφαρμόσουν ευρείας κλίμακας δημοσιονομικές και νομισματικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης 2007-2008, σήμερα είναι λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια ύφεση. Οι πιο ευάλωτοι από αυτούς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο εμπόριο, τον τουρισμό και τα εμβάσματα. Η επόμενη έκδοση του Global Economic Prospects, συμπεριλαμβανομένων των ενημερωμένων προβλέψεων, αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.
Εμβάσματα μεταναστών
Τα εμβάσματα – τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους – προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Τις προηγούμενες δεκαετίες, τα εμβάσματα έχουν διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στη διατήρηση της ανάπτυξης. Μόλις πέρυσι, αυτές οι ροές ήταν ίδιες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (κρατική ενίσχυση).
Ωστόσο, το COVID-19 προκάλεσε μια δραματική αντιστροφή, με τις τελευταίες μας προβλέψεις να διαπιστώνουν ότι τα εμβάσματα θα μειωθούν κατά 14% έως το τέλος του 2021 – μια ελαφρώς βελτιωμένη προοπτική σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που δεν πρέπει να πιστεύουν ότι είναι ιστορικά μειώνεται. Όλες οι περιοχές μπορούν να περιμένουν πτώση, με την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να βλέπουν την απότομη πτώση. Σε σχέση με αυτές τις μειώσεις, ο αριθμός των διεθνών μεταναστών είναι πιθανό να μειωθεί το 2020 – για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία – καθώς η νέα μετανάστευση επιβραδύνθηκε και η μετανάστευση επιστροφής αυξήθηκε.
Τα παραπάνω μειώνουν τη ζωή για πολλές φτωχές οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα εμβάσματα των μεταναστών είναι ζωτικής σημασίας για τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο Και καθώς μειώνονται, οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί η φτώχεια, η επισιτιστική ανασφάλεια θα επιδεινωθεί και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα μέσα για την παροχή υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας
Η επιβράδυνση της πανδημίας επηρέασε βαθιά τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες – ειδικά οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο – βρίσκονται σε έντονη πίεση, με περισσότερες από τις μισές είτε να είναι σε αδιέξοδο  είτε πιθανόν να βρεθούν σε αδιέξοδο σύντομα. Για να κατανοήσουν την πίεση που ασκεί το COVID-19 στην απόδοση των εταιρειών καθώς και τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουν, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν ταχείες έρευνες σφυγμού COVID-19 σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις.
Οι απαντήσεις που συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου έδειξαν ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες διατηρούσαν προσωπικό, ελπίζοντας να τις κρατήσουν, καθώς οδηγούσαν στην ύφεση. Πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών έχουν αυξήσει τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για να προσαρμοστούν στην κρίση.
Τα ίδια δεδομένα προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι πωλήσεις των εταιρειών μειώθηκαν κατά το ήμισυ εν μέσω της κρίσης, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μειώσουν τις ώρες και τους μισθούς, και οι περισσότερες επιχειρήσεις – ειδικά οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις σε χώρες με χαμηλό εισόδημα – αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη δημόσια υποστήριξη.
Τα μειωμένα οικογενειακά εισοδήματα – είτε λόγω απώλειας θέσεων εργασίας, διακοπής των πληρωμών εμβασμάτων ή πολλών άλλων παραγόντων που σχετίζονται με το COVID-19 – θα συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο κεφάλαιο. Με λιγότερα χρήματα, οι οικογένειες θα αναγκαστούν να κάνουν ανταλλαγές και θυσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία και τα μαθησιακά αποτελέσματα για μια γενιά. 
Υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης
Η πανδημία τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματική, προσιτή και προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Ακόμη και πριν από την έναρξη της κρίσης, οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες πλήρωσαν πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για την υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η δαπανηρή δαπάνη προκαλεί οικονομική δυσκολία για περισσότερα από 900 εκατομμύρια άτομα και ωθεί σχεδόν 90 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια κάθε χρόνο – μια δυναμική που σίγουρα επιδεινώνεται από την πανδημία.
Και η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας μόνο τρόπος που το COVID-19 επηρεάζει το ανθρώπινο κεφάλαιο των χωρών. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο κόσμος αντιμετώπισε μια μαθησιακή κρίση, με το 53% των παιδιών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να μην μπορούν να διαβάσουν ένα βασικό κείμενο για την ολοκλήρωση του δημοτικού σχολείου. Το κλείσιμο σχολείων με πανδημία εντείνει αυτούς τους κινδύνους.
Κλείσιμο σχολείων
Στο αποκορύφωμα του COVID, περισσότερες από 160 χώρες είχαν αναθέσει σε κάποια μορφή κλεισίματος σχολείων για τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά και νέους. Μπορείτε να βρείτε τακτικές ενημερώσεις σχετικά με το παγκόσμιο κλείσιμο εδώ.
Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην εκπαίδευση θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές για τις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο προκαλώντας απώλεια μάθησης βραχυπρόθεσμα, αλλά και μειώνοντας τις οικονομικές ευκαιρίες για αυτήν τη γενιά μαθητών μακροπρόθεσμα. Λόγω των μαθησιακών απωλειών και των αυξήσεων στα ποσοστά εγκατάλειψης, αυτή η γενιά μαθητών θα χάσει περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια στα κέρδη, ή σχεδόν το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, και οι χώρες θα οδηγηθούν ακόμη πιο εκτός δρόμου για την επίτευξη των στόχων τους για τη μαθησιακή φτώχεια – ενδεχομένως αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα στο 63%, ισοδύναμο με επιπλέον 72 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας δημοτικού.
Καθώς οι οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν τις οικογένειες να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες των νοικοκυριών, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με τα ποσοστά εγκατάλειψης των μαθητών. Μιλώντας στην τηλεοπτική σειρά Expert Answers, ο Παγκόσμιος Διευθυντής Εκπαίδευσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jaime Saavedra, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτά τα δημογραφικά στοιχεία «δεν θα επιστρέψουν στο σύστημα, επειδή πρόκειται να είναι ένα τεράστιο οικονομικό σοκ, οπότε οι οικογένειες μπορεί να μην έχουν πόρους και κάποιοι θα πρέπει να καταφύγουν στη δουλειά», εξήγησε. Άλλοι που στο παρελθόν ήταν στο χείλος της εγκατάλειψης θα είναι πιο πιθανό να το κάνουν λόγω της πανδημίας, είπε ο Saavedra.
Για να μετριάσουν αυτές τις απώλειες και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη μάθηση εν μέσω της κρίσης, οι χώρες διερευνούν επιλογές για απομακρυσμένη μάθηση – με μικτά αποτελέσματα. Σε πολλά μέρη, βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη υψηλής ποιότητας, προσιτής ευρυζωνικής σύνδεσης.
Στο Development Podcast, μιλήσαμε με δύο κολομβιανές μητέρες που ζουν σε αντίθετες πλευρές του ψηφιακού χάσματος. Ακούσαμε για τη ριζικά διαφορετική εμπειρία της εκπαίδευσης στο σπίτι.
Ανισότητες στο Διαδίκτυο
Η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι πλέον απαραίτητη. Το Διαδίκτυο είναι η πύλη για πολλές βασικές υπηρεσίες, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικής υγείας, ψηφιακές μεταφορές μετρητών και συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής.
Δυστυχώς, η πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές και συνδεσιμότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες είναι επιλέξιμες για επιχορηγήσεις και ευνοϊκούς δανεισμούς από τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας (IDA). Ενώ η κάλυψη από κινητά έχει επεκταθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες IDA εξακολουθούν να υστερούν πολύ, με ποσοστά διείσδυσης στο Διαδίκτυο για κινητά 20,4% στα τέλη του 2019, σε σύγκριση με το 62,5% για άλλες χώρες.
Και ενώ η πανδημία καταδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση, θα μπορούσε πραγματικά να διευρύνει το ψηφιακό χάσμα, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις περιορίζονται και η δημόσια χρηματοδότηση εκτρέπεται σε επείγουσες προτεραιότητες πολιτικής όπως η υγεία και η κοινωνική προστασία.
Διακρίσεις φύλου
Και το COVID-19 αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για άλλες αναπτυξιακές «διαιρέσεις». Συγκεκριμένα,  οι αντιθέσεις των φύλων θα μπορούσαν να διευρυνθούν  κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τα κέρδη των γυναικών και των κοριτσιών επί δεκαετίες στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την οικονομική ενδυνάμωση και τη φωνή και την πρακτορεία. 
Στις αρχές του έτους, η έκθεση για τις γυναίκες, τις επιχειρήσεις και το νόμο σημείωσε σημαντική πρόοδο στην οικονομική ευκαιρία των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια. Για παράδειγμα, το 1970, μόνο δύο χώρες είχαν νόμους που επιβάλλουν ίση αρίθμηση για εργασία ίσης αξίας. Όμως αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά σε 50 χρόνια. Αλλά ακόμη και σήμερα περισσότερα από τα δύο τρίτα των οικονομιών θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη νομοθεσία που επηρεάζει την αμοιβή των γυναικών.
Φυσικά, η ίση αμοιβή είναι μόνο μία πτυχή της ισότητας των φύλων. Σε πολλούς δείκτες, η πανδημία επιδεινώνει τους κινδύνους για τις γυναίκες και απειλεί τα σκληρά κερδοφόρα κέρδη. Καθώς αυτή η κρίση έχει ξεδιπλωθεί, οι γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους με ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες, λόγω του γεγονότος ότι είναι πιο πιθανό να απασχοληθούν σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από κλείδωμα, όπως ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο. Επιπλέον, οι γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι πιθανότερο να απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε άτυπες θέσεις εργασίας, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνική προστασία και σε άλλα δίχτυα ασφαλείας.
Και την επόμενη γενιά; Τα κορίτσια σε πολλές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες προσδοκίες να αναλάβουν καθήκοντα που σχετίζονται με τη φροντίδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να παραμείνουν απασχολημένοι στην εκπαίδευση μακροπρόθεσμα. Οι συνεργάτες μας στην UNESCO έχουν προβλέψει ότι 11 εκατομμύρια κορίτσια δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στις σπουδές τους μετά την πανδημία.
Εκατομμύρια περισσότεροι χωρίς γεύματα
Πέρα από την εκπαίδευση, τα παιδιά – άνδρες και γυναίκες – είναι επίσης ευάλωτα στην παγκόσμια αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, επηρεάζοντας άτομα τόσο σε αστικό όσο και σε αγροτικό περιβάλλον. Οι Παγκόσμιοι Δείκτες Ανάπτυξης δείχνουν ότι ακόμη και πριν εμφανιστεί το COVID-19, ο αριθμός των ατόμων που υποσιτίζονταν – ένας δείκτης που παρακολουθεί πόσα άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετές θερμίδες – αυξανόταν, μετά από δεκαετίες πτώσης.
Όπως και με πολλές άλλες πτυχές της παγκόσμιας ανάπτυξης, το COVID-19 επιδεινώνει αυτήν την ήδη ανησυχητική τάση. Η πανδημία μπορεί να προσθέσει μεταξύ 83 και 132 εκατομμυρίων ανθρώπων στο συνολικό αριθμό των υποσιτισμένων στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση των συνεργατών μας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Τα δεδομένα του FAO βοηθούν στην υποστήριξη των παγκόσμιων δεικτών ανάπτυξης του ομίλου World Bank.
Σύγκρουση, Βία: Το σπίτι σε όλο και περισσότερους φτωχούς
Σε πολλά μέρη, η επισιτιστική ανασφάλεια και το COVID έχουν επιδεινώσει τον αντίκτυπο της ευθραυστότητας, των συγκρούσεων και της βίας (FCV), που απειλεί την αντιστροφή της προόδου στην ανάπτυξη. Το 2000, ένας στους πέντε από τους εξαιρετικά φτωχούς ανθρώπους του κόσμου ζούσε σε ευαίσθητες καταστάσεις (FCS). Έκτοτε, η φτώχεια έχει μειωθεί σταθερά σε άλλες οικονομίες, αλλά ο αριθμός των φτωχών ανθρώπων που ζουν στο FCS συνεχίζει να αυξάνεται.
Σήμερα, περίπου οι μισοί φτωχοί του κόσμου ζουν σε εύθραυστες καταστάσεις που πλήττονται από συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, η φτώχεια συγκεντρώνεται περισσότερο σε αυτά τα μέρη, που θα φιλοξενήσει έως και τα δύο τρίτα των εξαιρετικά φτωχών ανθρώπων του κόσμου έως το 2030. Το COVID-19 είναι πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω αυτήν την τάση.
Ευκαιρία αειφορίας
Για το FCV, την επισιτιστική ανασφάλεια και ορισμένες άλλες προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή είναι «πολλαπλασιαστής απειλών». Ακόμα και όταν ο κόσμος επικεντρώνεται στην πανδημία, οι κλιματικές διαταραχές, οι φυσικές καταστροφές και η απώλεια οικοσυστημάτων δεν έχουν σταματήσει. Αλλά πώς αντιδρούμε στο COVID-19 μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικούς κινδύνους και σοκ. Καθώς οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν επείγουσα δράση και θέτουν τα θεμέλια για την οικονομική, οικονομική και κοινωνική τους ανάκαμψη, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν οικονομίες πιο βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικές.
Για να υποστηρίξει μια ανθεκτική ανάκαμψη, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις που βοηθούν τις χώρες να ενσωματώσουν τη δράση για το κλίμα στις αναπτυξιακές τους ατζέντες. 
Ο Όμιλος έχει αυξήσει σταθερά τη χρηματοδότησή μας για το κλίμα: έχοντας δεσμεύσει 83 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα τα τελευταία πέντε χρόνια και υπερβαίνοντας τους στόχους μας για καθένα από τα τρία τελευταία χρόνια. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξη των χωρών για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στις αυξανόμενες επιπτώσεις της. Μέσα στο COVID-19, αυτό σημαίνει την αναζήτηση τρόπων ευθυγράμμισης των βραχυπρόθεσμων στόχων – όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη – με μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η απαλλαγή από τον άνθρακα, η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα που θα βοηθήσουν τις χώρες-πελάτες μας να διαμορφώσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Συμπέρασμα
Ο αντίκτυπος του COVID-19 έχει πραγματοποιήσει πολλές συγκρίσεις – ορισμένες με την παγκόσμια οικονομική κρίση 2007-2008, άλλες με τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ακόμη περισσότερο με κρίσεις που γνωρίζουμε μόνο από βιβλία ιστορίας. Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται δραματικά, η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ανάπτυξης, όπως λίγες κρίσεις πριν από αυτήν.
Η πλήρης κλίμακα της πανδημίας θα είναι γνωστή μόνο στα επόμενα χρόνια, καθώς συλλέγουμε και αναλύουμε τα δεδομένα, προσαρμόζουμε και εξελίσσουμε τη χρηματοδότησή μας για να καλύψουμε τις ανάγκες των χωρών, και συνεχίζουμε το έργο μας για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της κοινής ευημερίας. Για να επιτύχουμε αποτελεσματικά αυτήν την αποστολή, θα παραμείνουμε μακροπρόθεσμος συνεργάτης στις χώρες-πελάτες μας, παρέχοντας τα δεδομένα, την τεχνική βοήθεια και τη χρηματοδότηση που θα χρειαστούν για να οδηγήσουμε την παγκόσμια κοινότητα από αυτήν την πραγματικά παγκόσμια κρίση.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω