Ροή Ειδήσεων

Ώρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

του Χρήστου Λιονή*

Η χώρα μας δοκιμάζεται από την πανδημία και πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες. Σαφώς και δεν είναι η ώρα για να επαναλάβουμε ή να υπογραμμίσουμε τι δεν έγινε αλλά τι μπορεί να γίνει τώρα και να αποδώσει άμεσα.
Την ώρα που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και μαζί τους όλο το υγειονομικό προσωπικό, τώρα είναι η ώρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η οποία θα πρέπει να αναλάβει:
1. Την υποδοχή όλων των κλήσεων ασθενών με συμπτώματα ή ύποπτα σημεία λοίμωξης. Η ανάπτυξη μιας τηλεφωνικής γραμμής σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού (για τους νομούς με μεγάλα αστικά κέντρα) είναι υψηλής προτεραιότητας και είχε ξαναδιατυπωθεί στο πρώτο επιδημικό κύμα.
2. Ο άμεσος διαγνωστικός έλεγχος των περιπτώσεων αυτών με rapid test ή και μοριακό από όλες τις δομές ΠΦΥ σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
3. Η παρακολούθηση όλων των ασθενών με επιβεβαιωμένο test και ήπια συμπτώματα στο σπίτι από απόσταση ή με επίσκεψη κατά περίπτωση.
4. Ο σχεδιασμός και η διενέργεια επαναλαμβανόμενων οροεπιδημιολογικών μελετών (μελέτες με αντισώματα) σε επιλεγμένες, με την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής, ομάδες προσώπων στρωματοποιημένων ως προς φύλο, ηλικία και δήμο που επισκέπτονται τακτικά τα ιατρεία των δομών για την παροχή ουσιαστικής πληροφορίας για την έκταση της επιδημίας στον πληθυσμό στις υγειονομικές διοικήσεις, στον ΕΟΠΥ και στις κεντρικές επιτροπές σχεδιασμού και απόφασης των μέτρων για την πανδημία.
5. Ο σχεδιασμός μαζί με τα περιφερειακά πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς δράσεων υγειονομικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης επιλεγμένων οικογενειών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, συμπεριλαμβάνοντας και τον τακτικό έλεγχο τους με rapid test και αντισώματα.
6. Το στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, δράσεων και επικοινωνιακής τακτικής για την προώθηση του εμβολιασμού απέναντι στον COVID-19. Θα χρειασθεί συντονισμός, οργάνωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει αυτό το έργο.
Το έργο δεν είναι εύκολο, είναι όμως μονόδρομος, απαιτεί συνέργεια και συντονισμένες δράσεις. Ας επιχειρήσουμε.

* Ο Χρήστος Λιονής είναι Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρικής σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω