«Χανιά με Μέλλον»

«Χανιά με Μέλλον»

Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας, με κίνδυνο λουκέτων σε επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Χανίων αντιδρά συντεταγμένα με την προώθηση του στρατηγικού ψηφιακού σχεδιασμού «Χανιά με Μέλλον».
Στόχος το Αύριο της Χανιώτικης Επιχειρηματικής Κοινότητας, ενόψει και των ψηφιακών προκλήσεων της νέας εποχής που είναι μεγάλες, τονίζει ο κ. Αντώνης Ροκάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, σε συνέντευξη στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ερ. Ποια τα προβλήματα σήμερα των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας;
Ενώ η Ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα «κύμα» της πανδημίας Covid-19 με την ελπίδα στραμμένη στα επιστημονικά επιτεύγματα για την επαρκή παραγωγή των εμβολίων, η Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες αλλεπάληλων LockDowns. Στην Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων με ομοψυχία και υπευθυνότητα παρακολουθούμε με αγωνία τις πολύπλευρες προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης και από το ξεκίνημα της εφαρμόζουμε αξιόπιστα το σύνολο των διοικητικών και υγειονομικών της αποφάσεων, παρά τις βαρύτατες επιπτώσεις τους στην «οικονομική Υγεία» του τόπου μας.
Το Επιμελητήριο Χανίων εκπληρώνοντας με συνέπεια το θεσμικό του ρόλο απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία καθώς, μέσα από ευρύτατο διάλογο στα Τμήματα (Τουρισμός, Εμπόριο, Μεταποίηση, Υπηρεσίες) και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, επεξεργάστηκε και απέστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό (04 Σεπτεμβρίου 2020) ολοκληρωμένη και ομόφωνη δέσμη 29 στοχευμένων προτάσεων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποσκοπούσε στην ευρεία και πλέον αξιόπιστη παρουσίαση των πολυδιάστατων ιδιαιτεροτήτων και διακριτών προβλημάτων της Οικονομίας των Χανίων με σκοπό την επείγουσα αποτροπή της τελικής κατάρρευσης. Είναι γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα ικανοποίησε τμηματικά σημαντικές διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου των Χανίων (π.χ. μεταφορικό ισοδύναμο, μείωση ενοικίων, αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, παροχή ρευστότητας, παράταση πληρωμής επιταγών, επιδότηση απασχόλησης), δυστυχώς όμως εξαιτίας της πολύμηνης διάρκειας και έντασης των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά πλέον καθίσταται δραματική.
Σήμερα, δυστυχώς σταδιακά επιβεβαιώνονται οι δημόσιες εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Χανίων κατά το πρώτο LockDown της περασμένης άνοιξης ότι χωρίς άμεση υγειονομική αντιμετώπιση και αποφασιστική οικονομική στήριξη θα απειληθεί με «λουκέτο» -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- περίπου το 30% των τοπικών μας επιχειρήσεων και τραγική επίπτωση σε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας με τα οποία επιχείρησε το Ελληνικό Δημόσιο να διοχετεύσει ρευστότητα δια μέσου του τραπεζικού συστήματος απέκλεισε πολύ μικρές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως και ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμα και τα μέτρα ενίσχυσης των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν έσπασαν το αδιέξοδο. Το ίδιο δυστυχώς απέτυχε να πράξει και η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προσπάθεια αξιοποίησης των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αν και βρισκόμαστε σε αναμονή υλοποίησης των δεσμεύσεων του κύριου Περιφερειάρχη προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων για επανασχεδιασμό νέου στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ερ. Ποιές οι νέες στρατηγικές του Επιμελητηρίου για την οικονομική στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων;
Το Επιμελητήριο Χανίων στρατηγικά εργάζεται σε δυο επίπεδα για το Μέλλον των Χανιώτικων επιχειρήσεων. Το πρώτο επίπεδο αφορά πολυδιάστατες παρεμβάσεις μας με «αιχμή του δόρατος» την ολοκληρωμένη δέσμη 29 συγκεκριμένων προτάσεων προς την Ελληνική Πολιτεία, ώστε να επιβιώσει η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων από την πρωτοφανή Οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία Covid-19. Κεντρικές μας επιδιώξεις:
• Έκτακτη δημόσια & οριζόντια επιδότηση κεφαλαίου επανεκ-κίνησης σε αυτοαπασχολούμενους (€3.000), πολύ μικρές (€6.000) και μικρές (€10.000) επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να περιστείλουν τις δραστηριότητές τους στα αλλεπάλληλα LockDown. (Εξαιρούνται οι 2.377 ωφελούμενες επιχειρήσεις από το εξελισσόμενο πρόγραμμα επιχορήγησης της Περιφέρειας Κρήτης).
• Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών ατομικών – μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι 30/06/2021, με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.
• Διαγραφή των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο σε νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις. Παράλληλη επιβράβευση με διαγραφή κατά 30% φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα.
Το Επιμελητήριο Χανίων διαθέτει ως δεύτερο στρατηγικό άξονα την ολοκληρωμένη υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας υπό το πρίσμα του ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού της παγκόσμιας Οικονομίας, με καταλύτη τις συνέπειες της πανδημίας. Έτσι λοιπόν, οι ολοκληρωμένς υπηρεσίες προς τα μέλη μας σχεδόν στο σύνολό τους είναι ήδη ψηφιακές, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του στρατηγικού ψηφιακού μας σχεδιασμού, «Χανιά με Μέλλον». Παράλληλα, σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους για το Αύριο της Χανιώτικης Επιχειρηματικής Κοινότητας, εξαιτίας των σκληρών και πολυεπίπεδων συνεπειών της πανδημίας Covid-19, στο Επιμελητήριο ήδη προσφέρουμε δωρεάν ολοκληρωμένη, άμεση και ευέλικτη λύση Καινοτομίας σε όσες Χανιώτικες επιχειρήσεις δεν έχουν δημιουργήσει το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop). Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε στα μέλη μας ένα κρίσιμο εργαλείο για την αναβάθμιση της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειάς τους, σε συνεργασία με μια από τις πλέον καταξιωμένες και δυναμικές ηλεκτρονικές αγορές Directmarket.gr με στόχο να στηρίξει εμπράκτως τις τοπικές επιχειρήσεις σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για το λιανικό εμπόριο, προσφέροντας άμεση, σύγχρονη και ολοκληρωμένη λύση ΔΩΡΕΑΝ στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές. Η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί από το μέλος του κορυφαίου Ελληνικού ομίλου Πληροφορικής «SingularLogic», εταιρία «KNOWLEDGE». Απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις:
• τόσο σε αυτές που δεν διαθέτουν δικό τους e-SHOP και τεχνογνωσία ηλεκτρονικού εμπορίου
• όσο και σε αυτές που διαθέτουν δικό τους e-SHOP και μπορούν εύκολα και με αυτόματο τρόπο (αρχείο xml) να προβληθούν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους και μέσα από την Ηλεκτρονική Αγορά (ένα σύγχρονο Marketplace) Directmarket.gr.
To Directmarket.gr αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη μιας Επιμελητηριακής πρωτοβουλίας, η οποία στηρίζεται δυναμικά και από το Επιμελητήριο Χανίων και στην οποία σήμερα συμμετέχουν σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από 1.600 επιχειρήσεις και πάνω από 1.600.000 προϊόντα.
Βεβαίως, οι ψηφιακές προκλήσεις της νέας εποχής είναι μεγάλες και ήδη εργαζόμαστε εντατικά για να συνάψουμε και νέες στρατηγικές συμμαχίες στον τομέα της Τεχνολογίας με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον του Χανιώτικου Επιχειρείν και τις οποίες και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Ερ. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν εγκρίνει χρήματα για τις επιχειρήσεις και σε ποιους κλάδους;
Τα Επιμελητήρια της χώρας, ως θεσμική και στρατηγική αποστολή, σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν έχουν την κατάρτιση ή διαχείριση προγραμμάτων απευθείας χρηματοδότησης προς τα μέλη τους, αλλά η Πολιτεία τους έχει αναθέσει την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την πρόοδό της.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Χανίων ως κρίσιμο αναπτυξιακό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας προωθεί – παρά το αντίξοο χρηματοοικονομικό περιβάλλον – την ολοκλήρωση στους επόμενους μήνες της στρατηγικής επένδυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 80% της αποπεράτωσής της. Η κρίσιμη αυτή επένδυση, προϋπολογισμού 11,5 εκατομυρίων €, ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο από το Επιμελητήριο, θα προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα Χανιά, έναντι ανταγνωνιστικών προορισμών, για προσέλκυση νέων σημαντικών επενδύσεων. Η εγκατάσταση 150 και πλέον επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργεί κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο άνω των 600 εκατομυρίων €, με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Επιπροσθέτως, στον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό του Επιμελητηρίου Χανίων κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και η εξελισσόμενη επένδυση του Open Mall προϋπολογισμού 1,6 εκατομυρίου €, με τη σύμπραξη και του Δήμου Χανίων. Το ανοιχτό κέντρο εμπορίου αναμορφώνοντας την καρδιά της πόλης μας (περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων) θα ωθήσει 117 Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν προς μια νεα αναπτυξιακή τροχιά, παρά το δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας.
Κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας των Χανίων είναι ο Τουρισμός. Την τελευταία πρωτοφανή χρονιά της υγειονομικής κρίσης, το Επιμελητήριο Χανίων ανέλαβε κι από πλευράς του το στρατηγικό μερίδιο που του αναλογούσε για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς και να στείλει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη, κάθε προβληματισμένο από την πανδημία ταξιδιώτη: «CΗΑΝΙΑ, Always Pure» (Χανιά, πάντοτε αγνά). Αυτός ήταν ο τίτλος της στοχευμένης διαφημιστικής μας εκστρατείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία δημιουργήθηκε και «έτρεξε» την περασμένη πρωτοφανή σεζόν υπό αντίξοες υγειονομικά συνθήκες. Ξεπεράσαμε κατά πολύ τον στρατηγικό μας στόχο κατορθώντας να επικοινωνήσουμε ψηφιακά προς 4.667.173 Ευρωπαίους και 580.000 Έλληνες ενεργούς ταξιδιώτες ότι η τουριστική αγορά των Χανίων είναι -όπως πάντοτε- υπέροχη, ανοιχτή και ασφαλής.

Ερ. Πόσα μέλη έχει το επιμελητήριο και ποιους κλάδους επιχειρήσεων;
Στο Επιμελητήριο Χανίων εγγράφονται υποχρεωτικά, ως μέλη του, όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή έχουν εμπορική ιδιότητα και είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια του Νομού Χανίων. Σύμφωνα με το Ν.2081/92, στο Μητρώο του Επιμελητηρίου υποχρεούνται να εγγραφούν:
• Τα Φυσικά Πρόσωπα από την έναρξη της εμπορικής τους δραστηριότητας.
• Τα Νομικά Πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) από τη σύστασή τους.
• Τα Υποκαταστήματα και οι Παραγωγικές Μονάδες από την εγκατάστασή τους στην περιφέρεια του νομού Χανίων.
Σήμερα, η αναλυτική ταυτότητα του Επιμελητηρίου Χανίων είναι η εξής:
• Σύνολο ενεργών επιχειρήσεων στο μητρώο: 17.339
• Εμπορικό τμήμα: 3.744
• Μεταποιητικό τμήμα: 3.512
• Τουριστικό τμήμα: 2.602
• Υπηρεσιών τμήμα: 7.476

Επιστροφή στο 7ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω