«Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια. Βοηθάμε τις οικογένειες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φροντίδας και αγάπης όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν σαν παιδιά. Και όταν για διάφορους σοβαρούς λόγους τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στη βιολογική τους οικογένεια, παρέχουμε ένα εναλλακτικό περιβάλλον φροντίδας είτε σε οικογένειες αναδοχής είτε, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σε ένα Παιδικό Χωριό SOS» τονίζει στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο κ. Πέτρος Παπαδάκης Διευθυντής Προγραμμάτων Παιδικών Χωριών SOS Κρήτης.
Πότε ιδρύθηκε το Παιδικό Χωριό SOS στην Κρήτη;
Από την αρχή του 2018 ξεκίνησε στη Φοινικιά Ηρακλείου η λειτουργία του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, του τέταρτου Παιδικού Χωριού SOS στην Ελλάδα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε έκταση 5 στρεμμάτων, και αποτελείται από 3 σπίτια οικογενειών SOS για 30 παιδιά. Σήμερα στο Παιδικό Χωριό SOS μεγαλώνουν με ασφάλεια, φροντίδα και αγάπη 23 παιδιά. Φοιτούν στα σχολεία της πόλης, έχουν τους φίλους τους, κάνουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, μουσική, κολύμβηση και χορό.
Ποιά η ανάγκη ίδρυσης και το έργο σας στην Κρήτη;
Στο Ηράκλειο το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) λειτουργεί από το 2012 και έχουν υποστηριχθεί μέχρι σήμερα 960 οικογένειες. Μέχρι το 2017 λειτουργούσε και Κινητή Μονάδα Στήριξης, με σκοπό την εξυπηρέτηση οικογενειών σε όμορους Δήμους του Δήμου Ηρακλείου. Οι οικογένειες αυτές στην συνέχεια υποστηρίχθηκαν από το ΚΣΠΟ Ηρακλείου. Παράλληλα και μόνο στην πόλη μας λειτουργεί το ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΣΠΦ). Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης με στόχο την ενδυνάμωση της οικογένειας που κινδυνεύει να κατακερματιστεί και τα παιδιά της να απομακρυνθούν και να βρεθούν σε χώρους εξωοικογενειακής φροντίδας. Στο ΣΠΦ από το 2014 έχουν υποστηριχθεί 26 παιδιά ενώ οι γονείς τους έχουν στηριχθεί από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου. Όλοι τους είναι μαζί, ενδυναμωμένοι σαν οικογένειες και πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στην πόλη μας το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης (ΚΕΜΠΥ) ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιανουάριο. Είναι στελεχωμένο με δασκάλους, φιλόλογο, καθηγήτρια Αγγλικής και Κοινωνική Λειτουργό. Στηρίζει εκπαιδευτικά 70 παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 34 από τα οποία είναι πρόσφυγες που φοιτούν στα σχολεία της πόλης. Στο διάστημα που τα παιδιά φοιτούν στο ΚΕΜΠΥ οι γονείς τους μπορούν να εργαστούν, να εκπαιδευτούν για να βρουν εργασία ή να αναπτύξουν καλύτερα τον γονεικό τους ρόλο.
Στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης λειτουργούμε στην περιφέρεια της Κρήτης για 4η συνεχόμενη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» με στόχο την υποστήριξη και την εκπαίδευση διδακτικού προσωπικού, των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών μέσα στις σχολικές μονάδες. Επίσης υποστηρίζουμε εκπαιδευτικούς που στις τάξεις φοιτούν παιδιά πρόσφυγες και καλούνται να διαχειριστούν δυσκολίες ένταξης.
Ποιά η σύνδεση με την Κρητική κοινωνία;
Έχουμε συνάψει μνημόνια με τον Δήμο Ηρακλείου, την ΔΟΠΑΦΜΑΗ και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την αποιδρυματοποίηση και την αναδοχή.
Αντιστοίχως Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης είναι φορέας πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της ΑΣΠΑΙΤΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης με το οποίο έχουμε συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας.
Ποιοί οι τρόποι συνεισφοράς στο Παιδικό Χωριό;
Τα έξοδα λειτουργίας όλων των παραπάνω προγραμμάτων καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των φίλων υποστηρικτών μας.
Στα προγράμματά μας μια πλειάδα εθελοντών μας βοηθά για την εκπλήρωση των στόχων μας ενώ σεβαστός αριθμός ιδιωτών και εταιρειών υποστηρίζει τις προσπάθειές μας.
Πως δημιουργήθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS;
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί από το 1949. Το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε στο Imst του Τυρόλο στην Αυστρία και σήμερα λειτουργούν σε 136 χώρες.
Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 και έχει ως σκοπό την προστασία παιδιών που στερούνται ή κινδυνεύουν να στερηθούν τη φροντίδα των βιολογικών τους γονιών.
Στη Ελλάδα, λειτουργούμε τέσσερα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη Αττικής, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο.
Παράλληλα λειτουργούν δέκα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Πάτρα, Πειραιά Μυτιλήνη και Σάπες Ροδόπης.
Τα ΚΣΠΟ είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς,nΛογοθεραπευτές, Παιδοψυχίατρους και Εργοθεραπευτές. Σκοπός της λειτουργίας των ΚΣΠΟ, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε κρίση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να παραμείνουν ενωμένες, προσφέροντας συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, υλική βοήθεια και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά.
Επίσης δύο Στέγες Νέων υπάρχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που μένουν έφηβοι ή και νέοι ενήλικες όπου κατά την παραμονή τους, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις τους, έχουν την εργασία τους και εντάσσονται πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ακόμη δύο Ξενώνες Βρεφών SOS στο Μαρούσι και την Πεντέλη για κακοποιημένα και παραμελημένα βρέφη και νήπια μέχρι 5 ετών.
Τέλος έξη Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης (ΚΕ.Μ.Π.Υ.) στην Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Πάτρα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Πέτρος Παπαδάκης είναι Διευθυντής προγραμμάτων Παιδικών Χωριών SOS στην Κρήτη και Διευθυντής Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου από το 2016 έως σήμερα. Επίσης είναι Διευθυντής Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Ηρακλείου.
Έχει σπουδάσει Κλασσικός Φιλόλογος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και MSc Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
Υπήρξε Εκπαιδευτής Παλλινοστούντων(1995-2000), Εκπαιδευτής σε προγράμματα αποκλεισμού εργασίας (1994-2000), Διευθυντής Παιδικού Χωριού SOS Βάρης (2000-2016), Διευθυντής Στέγης Νέων Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος ( 2010-2016).
Έχει διδάξει ως φιλόλογος σε Γυμνάσια, Λύκεια, σχολές ΟΑΕΔ και σε Επιμορφωτικά Προγράμματα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Ηρακλείου.