Ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Τουρκία μετά την πανδημία, είχε τεράστια ανάπτυξη σύμφωνα με την εκτίμηση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Άγκυρας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ειδικότερα στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Τουρκία από το 2011, έτος με ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, έως και σήμερα αντιμετώπισε σημαντικές διακυμάνσεις, με σημαντικότερα σημεία καμπής το 2016 και το 2020. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Τουρκία από το 2022, δεδομένων των αυξημένων κρατήσεων για κρουαζιερόπλοια σε δημοφιλείς τουρκικούς λιμένες όπως Kusadasi (Νέα Έφεσος), Αττάλεια (Port Akdeniz) και το νέο λιμένα στην Κωνσταντινούπολη Galata Port (megaproject που περιλαμβάνει τερματικούς σταθμούς /αποβάθρες, ξενοδοχεία, μουσεία κ.ά.).
Το 2011, οι αφίξεις στην Τουρκία εκτοξεύθηκαν σε 1.615 κρουαζιερόπλοια με 2,2 εκατ. επιβάτες, ωστόσο το 2016 περιορίστηκαν σε 578 πλοία και 627 χιλ. επιβάτες. Τότε σταμάτησε η λειτουργία του λιμένα Karakoy στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ξεκίνησε στην περιοχή η κατασκευή του λιμένα στο Γαλατά και παράλληλα, την ίδια περίοδο, άρχισαν να μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Κωνσταντινούπολη λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το 2019 ο κλάδος εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης (344 πλοία, 300 χιλ. επιβάτες), τα οποία όμως ανατράπηκαν με την απότομη και απροσδόκητη διακοπή όλων των σχετικών δραστηριοτήτων την άνοιξη 2020, εξαιτίας της πανδημίας.
Το 2021, η κρουαζιέρα στην Τουρκία, όπως και διεθνώς, άρχισε σταδιακά να επανακάμπτει. Ήδη, κατά το τρέχον έτος αφίχθησαν στην Τουρκία, συνολικά, 21 κρουαζιερόπλοια με 17 χιλ. επιβάτες. Ο εγχώριος τύπος κάλυψε με εκτενή δημοσιεύματα την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, μετά από 16 μήνες, στο Kusadasi. Αντίστοιχα, ένα μήνα αργότερα (1/10) ακολούθησε η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο λιμένα Galata Port, η ανάπλαση του οποίου συνεχίζεται στο πλαίσιο του μεγαλόπνοου κατασκευαστικού έργου.
Η πρόσφατη απόφαση άρσης της απαγόρευσης απόπλου – κατάπλου κρουαζιερόπλοιων ανάμεσα σε τουρκικούς και ελληνικούς λιμένες που ίσχυε μέχρι πρότινος (για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού), συγκεκριμένα για τους λιμένες Γαλατά (Κων/πολη) και Νέα Εφέσου (Kusadasi), σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, ενίσχυσαν περαιτέρω τις προσδοκίες των στελεχών του κλάδου για τις επιδόσεις της κρουαζιέρας κατά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου του ομίλου Global Ports και Γενικό Διευθυντή της Ege Ports που διαχειρίζεται το λιμένα Kusadasi, κ. Aziz Gungor, οι κρατήσεις για κρουαζιερόπλοια στο Kusadasi το 2022 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, σε 650 (περίπου 250.000 επιβάτες). Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο κλάδος βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάκαμψης, δεδομένου ότι αναμένεται, κατά το επόμενο διάστημα, να αξιοποιηθεί σταδιακά μόλις το 30% της παγκόσμιας δυναμικότητας στην κρουαζιέρα (περίπου 200 πλοία). Ενδεικτικά, οι εταιρείες κρουαζιέρας όπως Costa Cruises και Celestyal Cruises, έχουν ήδη συμπεριλάβει στον προγραμματισμό του επομένου έτους δημοφιλή, όπως τα χαρακτηρίζουν, πακέτα κρουαζιέρας που συμπεριλαμβάνουν στα δρομολόγιά τους συνδυασμό ισραηλινών, κυπριακών, αιγυπτιακών, ιταλικών, ελληνικών και τουρκικών λιμένων.