Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία

Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2002, από τις Εκδόσεις Τόπος το βιβλίο «Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία» σε επιστημονική επιμέλεια των Απόστολου Καψάλη, Βαγγέλη Κουµαριανό και Νίκο Κουραχάνη.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου, οι εκδόσεις Τόπος με τους επιμελητές της έκδοσης διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Η Κοινωνική πολιτική στην πανδημία. Υπάρχει διέξοδος στον αυταρχικό κατήφορο;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 και ώρα 19:00, στην Αθήνα, στο θέατρο Άλφα Πατησίων 37.

Θα μιλήσουν:

Λεωνίδας Βατικιώτης, Δρ. Οικονομολόγος, δημοσιογράφος.

Τόνια Κατερίνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων ΤΕΕ.

Κώστας Παπαδάκης, Μέλος της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Διευθυντής ΕΣΥ, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΓ ΟΕΝΓΕ – μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ.

Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής ΜέΡΑ 25, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αξιοποιήθηκε από τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ως πρόσχημα περαιτέρω αυταρχικοποίησης και εμπορευματοποίησης της κοινωνικής πολιτικής. Έπειτα από μια δεκαετία επάλληλων κρίσεων (οικονομική, προσφυγική, κλιματική), η υγειονομική απειλή εργαλειοποιήθηκε για την αναβάθμιση πολιτικών προτεραιοτήτων του νεοφιλελευθερισμού. Μέσω της ατομικής ευθύνης νομιμοποιήθηκαν πρακτικές καταστολής, αντί ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, για τη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης και αδιάγνωστης κοινωνικής συνθήκης.
          Στην Ελλάδα, ο καταναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι, ο κοινωνικός στιγματισμός της νεολαίας και η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η εν γένει αστυνομοκεντρική διαχείριση της πανδημίας και οι ξυλοδαρμοί πολιτών, όπως και η κυνική διαχείριση του προσφυγικού, συμπορεύτηκαν με την προώθηση πρωτόγνωρων κοινωνικών απορρυθμίσεων: την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την κατάργηση του οκτάωρου, τη θεσμοθέτηση του «Πτωχευτικού Νόμου», την ανεπαρκή ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των δομών υγείας και εκπαίδευσης και τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μια εκδοχή αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος επιχειρώντας να καθιερώσει τον νόμο και την τάξη των αγορών ως το παντοδύναμο δόγμα των καιρών μας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
          Ο Απόστολος Καψάλης είναι νομικός, µε ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στις εργασιακές σχέσεις και στη μετανάστευση. Από το 2004 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ το 2015 διετέλεσε ειδικός γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
          Ο Βαγγέλης Κουµαριανός είναι διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, μεταδιδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και δρ. Νομικής στο Πανεπιστήμιο Paris 1. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.
          Ο Νίκος Κουραχάνης είναι επίκουρος καθηγητής µε γνωστικό αντικείμενο την Κοινωνική Πολιτική και Στέγαση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιά­ζονται στην έννοια της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη και σε πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Μεταξύ των προηγούμενων βιβλίων του είναι και το Citizenship and Social Policy (Palgrave Macmillan, 2020).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω