[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο YALE και ο Δήμος Ηρακλείου, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα την Κρητική Διατροφή και την παράδοση.
Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, Γεώργιος Σισαμάκης, δήλωσε: «Μιλώντας για την κρητική γαστρονομία μιλάμε για τον κρητικό τρόπο ζωής, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και αυτό ακριβώς είναι το κέρδος για το Ηράκλειο, την Κρήτη».
Ο Στέργιος Πιρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλυσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, κύριου συστατικού της κρητικής διατροφής. Ιδιαίτερα βιωματική ήταν η ομιλία του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος μίλησε για τον κρητικό τρόπο ζωής.
Η ομότιμος καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσογειακή Διατροφή λέγοντας, ότι «σμιλεύτηκε χιλιάδες χρόνια στη μεσογειακή λεκάνη, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, Μεσογειακή Διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι προάγει τη βιωσιμότητα, καθώς το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό: «Η Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μια υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική». Υπενθύμισε, δε, ότι η παραγωγή κρέατος είναι από τους βασικούς συντελεστές αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου. Η καριχοπούλου επεσήμανε τέλος ότι το «λίκνο» της Μεσογειακής Διατροφής είναι η Κρήτη, ενώ κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές.
Από την πλευρά του, ο Prisco Priscitelli, UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development, μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να «υιοθετήσει» την Μεσογειακή Δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό μοντέλο τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά. Ο Jean Claude Moubarac, Faculté de médecine Université de Montréal, συνέκρινε τη Μεσογειακή Δίαιτα με εκείνη της Νότιας Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου, φασολιών σόγιας και κραμβέλαιου.
Στην ίδια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Την ανάγκη να καλλιεργηθεί διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «Από την εκπαίδευση στην πράξη: Υιοθετώντας και εξελίσσοντας το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής». Οι Rafi Taherian, Associate Vice President Yale Hospitality, Rick Smilow, CEO, Institute of Culinary Education of NYC, Fedon Alexander Lindberg, Συγγραφέας, Bill Telepan, Executive Chef Metropolitan Museum of Art at NYC και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director, Metaxa Hospitality Group, σημείωσαν επίσης ότι η γαστρονομική εμπειρία είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα μιας χώρας.
Στον ρόλο της γυναίκας στη Μεσογειακή Δίαιτα αναφέρθηκαν με παραπομπές σε ιστορικές και λαογραφικές πηγές οι Sevasti Chatzopoulou, Associate Professor, Roskilde University, Aylin Öney Tan, Conservation architect, food writer/historian, Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική αρχαιολόγος – Ιστορικός διατροφής, και Αναστασία Τζιγκουνάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκαν κοινά συστατικά της διατροφής, καθώς και παρόμοιες κουλτούρες στο τραπέζι λαών που γειτνιάζουν.
Τέλος, τη δική της εμπειρία από την Κρήτη, τους κατοίκους της, τον τρόπο ζωής τους καθώς και τον κρητικό ελαιώνα κατέθεσε μιλώντας αφηγηματικά η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.