[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 55 δευτ.]
Το βιβλίο του Απόστολου Γεωργιάδη «Τι είναι δίκαιο;», κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το ερώτημα «τι είναι δίκαιο;» είναι πολύ παλαιό. Απασχολεί τους θεωρητικούς και τους φιλοσόφους του δικαίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα ερώτημα ανάλογο µε εκείνο που απηύθυνε στο Πραιτώριο ο Πόντιος Πιλάτος προς τον Ιησού Χριστό: «Τι εστίν αλήθεια;» Ωστόσο, µε το παρόν βιβλίο δεν επιδιώκεται η συνέχιση της αναζήτησης μιας απάντησης, η οποία ίσως και να µην υπάρχει. Ο σκοπός του συγγραφέα εδώ είναι πολύ πιο απλός: Συνίσταται στην προσπάθεια να φέρει το δίκαιο και τη νομική επιστήμη πιο κοντά στον απλό πολίτη, να πάρει το δίκαιο από το επίπεδο της θεωρίας και να το κατεβάσει στην πραγματικότητα της καθημερινής ζωής, να καταστήσει σαφές στον µη ειδικό τι σημαίνουν και πώς εφαρμόζονται οι κανόνες δικαίου κάθε μέρα σε πλήθος ζητημάτων (εμπορικών, οικονομικών, οικογενειακών, κληρονομικών κλπ.) που δημιουργεί η συμβίωση των ανθρώπων σε µια κοινότητα.
Παρόλο που το δίκαιο είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο µε την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του στον ίδιο βαθμό µε τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, η φιλολογία, η ιστορία της τέχνης κλπ. Με τη φιλοδοξία να αντιστρέψει αυτή την εικόνα, ο συγγραφέας προσπαθεί όσο μπορεί πιο απλά και µε τη χρήση πολλών παραδειγμάτων, να ανοίξει για τον µη νομικό ένα παράθυρο στον «παράδεισο» των νομικών εννοιών, να εξηγήσει τη λειτουργία πολλών θεσμών, να απλουστεύσει κατά το δυνατό νομικές κατασκευές που φαίνονται δυσνόητες, και να καταστήσει σαφές ότι ο νομοθέτης, μπορεί µεν μερικές φορές (ή εποχές) να υπερβάλλει στην παραγωγή νόμων (εξού και η γνωστή µας πολυνομία), αλλά κατά κανόνα δεν αυθαιρετεί! Πίσω από κάθε νομοθετική ρύθμιση κρύβεται η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων της καθημερινής ζωής και διευθέτησης συγκρουόμενων συμφερόντων των µελών της κοινωνίας.
Η παρούσα νέα έκδοση περιέχει τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν σε σημαντικά θέματα, όπως το νέο δίκαιο της πώλησης που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τη μεταβολή της διαδικασίας έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου, τη θέσπιση της «συνεπιμέλειας» του τέκνου σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων-συζύγων, την ψήφιση των νέων Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και τις τροποποιήσεις της ρύθμισης αρκετών ζητημάτων που αφορούν στην οργάνωση του Κράτους.
Ο Απόστολος Σ. Γεωργιάδης υπήρξε Δάσκαλος πολλών γενεών Ελλήνων νομικών. Είναι επίτιμος και ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθώς και τακτικό µέλος της Ακαδημίας Αθηνών.