Κέντρο Γενετικής

Προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες που παρέχει η σύγχρονη Γενετική και γενικότερα οι Βιοϊατρικές Επιστήμες σε στενή συνεργασία με διάφορες ιατρικές ειδικότητες τόνισε σε συνέντευξή του  στο περιοδικό ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης Διευθυντής του Κέντρου ΚεφαλοΓενετική.
Ποιο είναι το ερευνητικό σας έργο;
Η έρευνά μου επί τριάντα περίπου χρόνια τώρα αφορά την Γενετική και ειδικότερα τα κληρονομικά νοσήματα με εκδηλώσεις στην κεφαλή. Αυτά περιλαμβάνουν κληρονομικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, του προσώπου και του στόματος. Έχω κάνει πρωτοποριακές μελέτες ανάλυσης γονιδίων σε διεθνές επίπεδο στην χορεία του Huntington, στην νευρινωμάτωση του von Recklinhausen, στην θρομβοφιλία, στον καρκίνο του στόματος, σε διάφορους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, καθώς και σε σπάνια νευρολογικά και  στοματοπροσωπικά σύνδρομα. Επιπλέον, ήμουν ο πρώτος επιστήμονας στην Ελλάδα που πραγματοποίησα μελέτη αρχαίου DNA ταυτοποιώντας σε αρχαιολογικό υλικό το παθογόνο μικρόβιο του Λοιμού της Κλασικής Αθήνας της εποχής του Περικλή.
Είμαι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής και Υπεύθυνος Μονάδας Στοματοπροσωπικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Διευθυντής του Κέντρου ΚεφαλοΓενετική από την ίδρυσή του.
Ποια είναι η συμβολή της ΚεφαλοΓενετικής στην έρευνα;
Υπό την επίβλεψή μου, η ΚεφαλοΓενετική επί μια δεκαετία περίπου έχει μεγάλη εμπειρία στην έρευνα με 16 διεθνείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και κεφάλαια σε διεθνή βιβλία. Οι πρωτοποριακές ερευνητικές εργασίες μας περιλαμβάνουν την ανακάλυψη ότι κάποια γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανδρική υπογονιμότητα, την μελέτη πολλών γονιδίων της θρομβοφιλίας στον ελληνικό πληθυσμό, την κληρονομική προδιάθεση για ανευρύσματα εγκεφάλου, την μοριακή γενετική μελέτη τύπων καρκίνου, καθώς και την γενετική μελέτη περιπτώσεων σπανίων νευρολογικών νοσημάτων και  στοματοπροσωπικών συνδρόμων.
Ποιές υπηρεσίες παρέχει η ΚεφαλοΓενετική;
Η ΚεφαλοΓενετική (όπως μπορεί να δει οποιοσδήποτε στην ιστοσελίδα της www.cephalogenetics.gr)  παρέχει υπηρεσίες  διάγνωσης κληρονομικών νοσημάτων, γενετικής συμβουλής, ανάλυσης DNA και προληπτικού ελέγχου. Ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου δίνονται και οι κατάλληλες συμβουλές για τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο και την πρόληψη καρδιαγγειακών, νευρολογικών, αυτοάνοσων και στοματολογικών νοσημάτων. Ειδικότερα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν παρέχεται η κατάλληλη γενετική συμβουλή.
Επιπλέον, κάθε περιστατικό που ερευνούμε στην ΚεφαλοΓενετική το αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σεβασμό στον άνθρωπο και τις αρχές της Βιοηθικής. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος ή τα μέλη της οικογένειάς του προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες που παρέχει η σύγχρονη Γενετική και γενικότερα οι Βιοϊατρικές Επιστήμες σε στενή συνεργασία με διάφορες ιατρικές ειδικότητες.
Ποιο είναι το ιστορικό της ΚεφαλοΓενετικής;
Η ΚεφαλοΓενετική ιδρύθηκε το 2010 και είναι το μοναδικό Κέντρο Γενετικής στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση κληρονομικών νοσημάτων και συνδρόμων της κεφαλής (κυρίως). Το υπόβαθρο της κλινικής γνώσης και της εργαστηριακής μεθοδολογίας του Κέντρου Γενετικής είναι αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής και κλινικής εμπειρίας του κυρίου μετόχου και Διευθυντή της Καθηγητή Χρήστου Γιαπιτζάκη στην Κρανιοπροσωπική Γενετική και στην Νευρογενετική, ενώ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και στην λειτουργία της ΚεφαλοΓενετικής έπαιξαν κατά καιρούς άλλοι τρεις μέτοχοι..
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας-Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει σπουδές στην Βιολογία, Οδοντιατρική και Ιατρική Γενετική και έχει πολυετές ερευνητικό έργο με διεθνή αναγνώριση στα κληρονομικά νοσήματα και σύνδρομα της κεφαλής. Υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ανάλυση αρχαίου DNA στα πλαίσια έρευνας για την αιτία του λοιμού των Αθηνών που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα. Την τελευταία τριακονταετία έχει πραγματοποιήσει τους έως τώρα μοναδικούς στην Ελλάδα προγεννητικούς ελέγχους εμβρυϊκού DNA για 9 κληρονομικές ασθένειες: 7 νευρογενετικά νοσήματα (χορεία του Huntington, μυοτονική δυστροφία, προμηκονωτιαία μυϊκή ατροφία, νωτιαιοπαρεγκεφαλιδική αταξία 1 και 3, νευρινωμάτωση 1, οζώδης σκλήρυνση 1) και 2 στοματοπροσωπικά σύνδρομα (υπερωιο-καρδιο-προσωπικό σύνδρομο, σύνδρομο Opitz G/BBB), από τους οποίους οι δύο έγιναν για πρώτη φορά παγκοσμίως (προμηκονωτιαία μυϊκή ατροφία και σύνδρομο Opitz G/BBB). Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την θρομβοφιλία (κληρονομική προδιάθεση για θρόμβωση, έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.) αφενός ερευνητικά και αφετέρου διαγνωστικά με στόχο την πρόληψη.

Επιστροφή στο 1ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω