[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 34 δευτ.]
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, διαδικτυακά η 1η Συνάντηση τοπικών φορέων για το ευρωπαϊκό έργο DETOCS «DEcarbonising the TOurism Industry Post Covid-19 Support, DETOCS» στα πλαίσια του Προγράμματος ΙNTERREG EUROPE, που συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους και αφορά την απανθρακοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας με έμφαση στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν διάφοροι φορείς των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Πιο συγκεκριμένα, από το ΜΑΙΧ, ο διαχειριστής του έργου κ. Αγγελάκης Γεώργιος έκανε μια παρουσίαση του έργου, στη συνέχεια η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Καργάκη Ελένη αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για αναβάθμιση των ενεργειακών πολιτικών, ο εξωτερικός συνεργάτης στο έργο κ. Βουρδουμπάς Ιωάννης παρουσίασε αειφορικές ενεργειακές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ξενοδοχεία, από την συμβουλευτική εταιρία Innoveco ο κ. Κωνστάντζος Γεώργιος, παρουσίασε πλατφόρμα μέτρησης ενεργειακού αποτυπώματος σε χώρους φιλοξενίας, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και υπεύθυνος του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης ο κ. Ζωγραφάκης Νικόλαος αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές, από την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων ο κ. Σταματάκης Εμμανουήλ επεσήμανε τις ανάγκες και τις προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, από το Επιμελητήριο Χανίων ο κ. Μουντάκης Δημήτριος αναφέρθηκε σε συναφή ενεργειακά έργα που συμμετέχει το Επιμελητήριο, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Τμήμα Τουρισμού ο κ. Βολικάκης Εμμανουήλ αναφέρθηκε σε δράσεις προώθησης αειφόρου τουρισμού, από τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Πλοκαμάκης Γεώργιος επεσήμανε τις ενέργειες του Δικτύου, ο κ. Καλογεράκης Αντώνιος αναφέρθηκε στη συμβολή της Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης σε αειφορικές δράσεις, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο κ. Γεραμπίνης Ευστάθιος αναφέρθηκε σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της ενεργειακής αειφορίας, η κ. Δεσποτίδου Ελένη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών και από το Κέντρο Θέρμανσης και Κλιματισμού ο κ. Λαβούτας Εμμανουήλ παρουσίασε ορισμένες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ξενοδοχεία στην Κρήτη.
Το έργο αυτό έχει αρχίσει από 1 Μαρτίου 2023 και είναι διάρκειας 4 ετών.
Στο έργο συμμετέχει εκτός από το ΜΑΙΧ και την Περιφέρεια Κρήτης και άλλοι εταίροι από την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, συντονιστής του έργου είναι το Ενεργειακό Γραφείο του Ποντρέιβ της Σλοβενίας, ενώ συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και το Υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας, ο Οργανισμός Θερμόπολις της Φινλανδίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Νότιας Οστροβόθνιας της Φινλανδίας, ο Δήμος Καμπομπάσο της Περιφέρειας Μολίσε της Ιταλίας, το Ενεργειακό Περιφερεαικό Γραφείο του Πάζαρτζικ και ο Δήμος Μπουργκάς από την Βουλγαρία, ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ανάπτυξης Κεντρικού Δούναβη της Ουγγαρίας, ο Δήμος Μίντελμπουρχ της Ολλανδίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας της Γερμανίας.