Προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης από το Υπουργείο Τουρισμού
Ομιλία Βανέσσας Σημαντηράκη
Ph.D. Διευθύντρια Α.Σ.Τ.Ε. Κρήτης Υπουργείο Τουρισμού
Προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού, χρηματοδοτούμενα από το πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της Δράσης 16921, θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Τουρισμού. Στόχος των προγραμμάτων είναι η απόκτηση νέων δεξιοτήτων (upsilling) αλλά και η επικαιροποίηση των υπαρχόντων μέσω της επανακατάρτισης (reskilling) του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στον τουρισμό ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό και συνεπακόλουθα η ίδια η εικόνα του τουριστικού κλάδου της χώρας στο σύνολο της.
Τα νέα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν μέσω Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Πανεπιστημίων σε όλη την επικράτεια που θα ενδιαφερθούν και θα ανταποκριθούν σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που επεξεργάζεται το Υπουργείο και αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη περίοδο. Στόχος είναι, από τα προγράμματα αυτά στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας 2.0, όπως εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 10152/2021 εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ωφεληθούν 18000 ωφελούμενοι κατ’ ελάχιστο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι εκτιμώμενου ύψους 45.043.360,00 ευρώ, 10.034.200,00 ευρώ για το πρώτο έτος υλοποίησης.
Τα προγράμματα κατάρτισης απευθύνονται στους εποχικά εργαζόμενους (πρόσκαιρα άνεργους) τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους του τομέα του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κατάρτισης και επομένως δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο μητρώο ωφελούμενων που θα συγκροτήσει το Υπουργείο Τουρισμού, έχουν φυσικά πρόσωπα-άνεργοι και εργαζόμενοι μισθωτοί που πληρούν κατ’ ελάχιστο τα εξής κριτήρια :
- Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας.
- Είναι εποχιακά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις ή μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργοι στον τομέα του τουρισμού, επιδοτούμενοι ή μη, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της Δ.Υ.Π.Α.
- Είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.
- Διαθέτουν τη τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 200 ένσημα συνολικά στον τομέα του τουρισμού ή σε ειδικότητα συναφή με την ειδικότητα κατάρτισης.
Οι ωφελούμενοι, οι οποίοι θα ανταποκριθούν στη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού για κατάρτιση σε συγκεκριμένη ειδικότητα, θα εγγραφούν στο σχετικό μητρώο ωφελούμενων. Στη συνέχεια, οι ίδιοι θα επιλέξουν τον πάροχο κατάρτισης που προτιμούν, από το μητρώο παρόχων κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι καταρτιζόμενοι οφείλουν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία θα γίνεται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης ενταγμένους στο αντίστοιχο μητρώο φορέων πιστοποίησης του Υπουργείου Τουρισμού. Στο μητρώο παρόχων κατάρτισης και σε αυτό των φορέων πιστοποίησης θα μπορούν να εγγραφούν αδειοδοτημένα Κ.Δ.Β.Μ. και Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίων κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού.
Τρόπος Υλοποίησης Προγραμμάτων Κατάρτισης
Όλα τα προγράμματα κατάρτισης θα διαρκούν 250 ώρες και θα πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες. Μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι και τέσσερις κύκλοι κατάρτισης μέσα σε ένα έτος.
Η δράση θα υλοποιείται με το σύστημα παροχής επιταγών κατάρτισης (training vouchers) και επιταγών Πιστοποίησης (certification vouchers). Η κατάρτιση γίνεται με το σύστημα της ασύγχρονης κατάρτισης με την αξιοποίηση τεχνολογιών εξ’ αποστάσεως ασύγχρονης κατάρτισης μέσω Ολοκληρωμένου συστήματος τηλεκατάρτισης και θα υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων θα διατίθεται στους καταρτιζόμενους ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, με δυνατότητα τοπικής αποθήκευσης και εκτύπωσης (video, διαλέξεις, παρουσιάσεις, κ.λ.π.). Το υλικό αυτό θα αναπτυχθεί από Πανεπιστήμια, κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους και άλλους φορείς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Τουρισμού. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» έχει ορισθεί συμπράττων φορέας του Υπουργείου Τουρισμού για την υποστήριξη των προγραμμάτων κατάρτισης.
Επιδόματα Κατάρτισης – Πληρωμές
Αρμόδιος φορέας, μέσω του οποίου θα εκτελούνται όλες οι πληρωμές των προγραμμάτων κατάρτισης τόσο προς τους ωφελούμενους, όσο και προς τους παρόχους κατάρτισης και τους παρόχους πιστοποίησης, είναι το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στους καταρτιζόμενους θα καταβάλλεται, μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης, επίδομα 5€ για κάθε ώρα πραγματοποιηθείσας κατάρτισης και μέχρι του ποσού των 1250€ συνολικά. Σε εκείνους που συμμετάσχουν στην κατάρτιση αλλά δεν επιτυγχάνουν στις εξετάσεις πιστοποίησης καταβάλλεται το 70% του δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης που παρακολούθησαν.
Για τους παρόχους κατάρτισης, το κόστος κατάρτισης ορίζεται στα 3,5 ευρώ ανά ανθρωποώρα (μέχρι του ποσού των 875 ευρώ ανά καταρτιζόμενο). Ενώ αν ο καταρτιζόμενος δεν ολοκληρώσει για οποιονδήποτε λόγο επιτυχώς το πρόγραμμα, καταβάλλεται το 40% της αμοιβής, ενώ αν ολοκληρώσει την κατάρτιση αλλά δεν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης το 70%. Το κόστος πιστοποίησης ανά καταρτιζόμενο είναι 100 ευρώ.
Οι προσφερόμενες ειδικότητες κατάρτισης είναι:
- Υπηρεσίες υποδοχής και ψηφιακές δεξιότητες
- Επισιτισμός και υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
- Μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη
- Υπηρεσίες οροφοκομίας και περιβαλλοντική διαχείριση
- Εμψυχωτής Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής
- Υπηρεσίες Λουτροθεραπείας/Θαλασσοθεραπείας-SPA
- Στέλεχος Τουριστικών Γραφείων
Ακολουθούν οι τίτλοι και οι ώρες εκπαίδευσης των θεματικών ενοτήτων για καθεμιά από τις παραπάνω ειδικότητες που θα προσφερθούν.
(Αναλυτικά οι πίνακες στο αρχείο pdf)
Πηγή 17ο τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ