Το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Περιφ. Κρήτης ως Εργαλείο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Ομιλία Αλέξανδρου Αποστολάκη
Καθηγητής Γνωστικό Αντικείμενο: Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού

Τον ρόλο του Παρατηρητηρίου Τουρισμού και με ποιον τρόπο συμβάλλει στην καταγραφή και την έρευνα των δεδομένων, για τη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Κρήτη είναι η παρουσίαση του Καθηγητή Αλέξανδρου Αποστολάκη.

Τα δεδομένα που συλλέγει το Παρατηρητήριο Τουρισμού Κρήτης είναι δευτερογενή δεδομένα από αξιόπιστες πηγές, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η Ένωση Λιμένων.

Συλλέγονται πρωτογενή δεδομένα αναφορικά με την τουριστική ζήτηση, από έρευνα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και έρευνες ικανοποίησης κατοίκων από τον τουρισμό.

Στην διάρκεια των ετών της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου διαπιστώνεται ότι δεν συλλέγονται δεδομένα περιβαλλοντικά που αφορούν την επίδραση του τουρισμού στην βιωσιμότητα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μελέτη, μεταπτυχιακής φοιτήτριας πάνω στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην περιφέρεια Κρήτης. Γενικότερα όμως, τα δεδομένα που παρατηρούνται μέσω των ερευνών είναι πολύ περιορισμένα, αν και από προηγούμενες έρευνες που έχουν διεξάγει, έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους δεδομένα.

Υπάρχουν στοιχεία από δευτερογενείς πηγές όπως η google flights, η Στατιστική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τα οποία βοηθούν να εξαχθούν κάποιοι δείκτες τουριστικής πίεσης και τουριστικής διείσδυσης. Επίσης υπάρχουν τα δεδομένα που συλλέγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην περιφέρεια.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα συνδυασμού δεδομένων δευτερογενών και πρωτογενών που έχουν προκύψει από τις έρευνες του Παρατηρητηρίου ήδη παράγονται δεδομένα περιβαλλοντικής φύσης τα οποία είναι εστιασμένα στον προορισμό και μάλιστα ανά Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης.

Βιογραφικό σημείωμα

Πηγή 17ο τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω