Ηλεκτρονική πλατφόρμα με ψηφιακό διαδραστικό χάρτη όπου αναφέρονται ενδείξεις ευδοκίμησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη, ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης στην διάθεση του αγρότη για την αξιοποίηση της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στο χωράφι κάνοντας αναζήτηση στην ιστοσελίδα με τον χάρτη.
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Στέργιος Πυρίντσος, επισήμανε ότι «ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους. Η καταλληλότητα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού. Παράλληλα το σύστημα του δίνει και την καταλληλότητα για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά φυτά που εξετάστηκαν, ούτως ώστε να κρίνει αν η επιλογή που έκανε για το συγκεκριμένο είδος είναι η καλύτερη για την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι του. Με την συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών».
Ο Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς υπογράμμισε, ότι «τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη. Έως τώρα η αξιοποίησή και η εμπορία τους βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση. Τώρα πλέον με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους. Απομένει να γίνουν και τα επόμενα βήματα τα οποία σταδιακά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα hotspot παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στρατηγικά για τον αγροτικό κόσμο, διότι όταν δεν έχεις τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια όπως έχει για παράδειγμα ο Θεσσαλικός κάμπος είναι αναγκαίο να υποκαταστήσεις πρώτον την ποσότητα με την ποιότητα και δεύτερον την εξαγωγή τους ως πρώτη ύλη σε τρίτους με την παραγωγή μέσω της καινοτομίας προϊόντων υψηλής υπεραξίας. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εσωκλείουν υψηλές υπεραξίες που μπορούν να επιστραφούν και να στηρίξουν οικονομικά τον αγρότη, και η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που θα ενσωματωθούν στην ιατρική πρακτική».