Σχέδιο Διαχείρισης Περιοχών Προστασίας Οροπεδίου

[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 2 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔ ΦΠΒ/44250/1177, Έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης Περιοχών Προστασίας της Βιοποικιλότητας του Οροπεδίου Λασιθίου και της έγκρισης του σχετικού Σχεδίου Δράσης.
Ειδικότερα η Απόφαση αναφέρει:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
Άρθρο 1
Αντικείμενο

1. Η παρούσα απόφαση αφορά στη διαχείριση των σημαντικών οικοτόπων και ειδών που συνθέτουν το προστατευτέο αντικείμενο των εξής Περιοχών Προστασίας της Βιοποικιλότητας:
1.1. GR4320002 ΔΙΚΤΗ: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΑΘΑ- ΡΟ, ΣΕΛΕΝΑ, ΚΡΑΣΙ, ΣΕΛΑΚΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ ΚΟΡΥΦΗ (Ειδική Ζώνη Διατήρησης)
1.2. GR4320010 ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΡΥΦΗ ΜΑΔΑΡΑ ΔΙΚΤΗΣ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας)
1.3. GR4320013 ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΕΛΗΝΑΡΙ – ΒΡΑΧΑΣΙ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας), όπως τα όριά τους φαίνονται με συνεχή μπλε και κόκκινη γραμμή στο χάρτη, ο οποίος θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
2. Η διαχείριση των σημαντικών οικοτόπων και ειδών που συνθέτουν το προστατευτέο αντικείμενο των ως άνω περιοχών επιτυγχάνεται μέσω ειδικών όρων που παρατίθενται στο άρθρο 3 της παρούσας.
 
Άρθρο 2 
Σκοπός 
Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί: 
α) στην πρόβλεψη διαχειριστικών δράσεων, παρεμβάσεων και μέτρων που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η ικανοποιητική διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου βάσει των ειδικών Στόχων Διατήρησης που έχουν ορισθεί,
β) στην εξειδίκευση ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που είναι απαραίτητες για την ικανοποιητική διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου καθώς και στην πρόβλεψη των ειδικότερων μελετών που πρέπει να εκπονηθούν για την εξειδίκευση ή/και οριστικοποίηση του περιεχομένου προτεινόμενων διαχειριστικών δράσεων και μέτρων, 
γ) στην παροχή κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων για την υλοποίηση έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των αντικειμένων που προστατεύονται καθώς και για τα κατάλληλα προγράμματα παρακολούθησης του προστατευτέου αντικειμένου και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του Σχεδίου Διαχείρισης.
 
Άρθρο 3
Διαχειριστικά Μέτρα
1. Σε όλη την έκταση των Περιοχών Προστασίας της Βιοποικιλότητας του άρθρου 1 δύνανται να υλοποιούνται τα εξής μέτρα και δράσεις:
1. 1. Η επιστημονική έρευνα των στοιχείων του οικοσυστήματος με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υποβάθμισης στα οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και ότι εξασφαλίζεται ο μέγιστος βαθμός προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου.
1. 2. Παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προστασία, διατήρηση, βελτίωση ή/και αποκατάσταση των οικολογικών χαρακτηριστικών της προστατευόμενης περιοχής.
Στις παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται, ενδεικτικά, η αποκατάσταση ή/και δημιουργία νέων τεχνητών υγροτόπων ως εστιών βιοποικιλότητας και οι μικρές κατασκευές ασφαλούς πρόσβασης και αποχώρησης σε αυτούς, η επισκευή – στεγάνωση ή εκ νέου κατασκευή ομβροδεξαμενών, οι εργασίες προσομοίωσης φυσικών υγροτόπων καθώς και οι εργασίες διαχείρισης ορεινών πηγών και νερολακκούβων. 
1.3. Η συστηματική παρακολούθηση οικολογικών παραμέτρων, η εγκατάσταση ειδικού επιστημονικού εξοπλισμού που εξυπηρετεί τους σκοπούς της συστηματικής παρακολούθησης και επιστημονικής έρευνας και η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, προστασία, διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη των ειδών και των οικοτόπων της περιοχής, εφόσον τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπιμότητα – αναγκαιότητα και η αποτελεσματικότητά τους. Σε αυτά εντάσσονται, ενδεικτικά, η εγκατάσταση περιπτέρων ενημέρωσης και έργων ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια, περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.), οι καθαρισμοί απορριμμάτων, η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ο περιορισμός ή/και αποκλεισμός της πρόσβασης προς τις θέσεις σημερινής εναπόθεσης και η τοποθέτηση σχετικής σήμανσης, καθώς και οι περιφράξεις και ο έλεγχος πρόσβασης σπηλαίων, η επισκευή και λειτουργία ταΐστρας για πτωματοφάγα αρπακτικά καθώς και η σχετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 
1.4. Η συντήρηση υφιστάμενων μονοπατιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η αποκατάσταση ή κατασκευή ξερολιθιών σε επιλεγμένες θέσεις. 
1.5. Η εγκατάσταση πινακίδων για τη σήμανση των ορίων των προστατευόμενων ζωνών και την ενημέρωση των επισκεπτών. 
1.6. Ο έλεγχος του πληθυσμού των ανταγωνιστικών και ξενικών ειδών της χλωρίδας και πανίδας, προς τα προστατευόμενα είδη και τα είδη χαρακτηρισμού της περιοχής, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. 
1.7. Η εκτέλεση έργων προστασίας της περιοχής από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις και οι εργασίες στήριξης εδαφών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. 
2. Σε όλη την έκταση των Περιοχών Προστασίας της Βιοποικιλότητας του άρθρου 1 και παράλληλα με την υλοποίηση των δράσεων και παρεμβάσεων της παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται τα εξής: 
2.1. Η δυνατότητα ημερήσιας επίσκεψης και ξενάγησης επισκεπτών με βασικό σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης και την ήπια αναψυχή. 
2.2. Η δυνατότητα συντήρησης υφιστάμενων θρησκευτικών χώρων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 
2.3. Η άσκηση γεωργικών, κτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 
2.4. Η διαχείριση δασών σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προκύπτουν από εγκεκριμένη Δασική Μελέτη. 
2.5. Η χρήση, συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων νόμιμων οδών. 
2.6. Η συντήρηση, διατήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών κοινωφελούς χαρακτήρα. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ 
Άρθρο 4 
Έγκριση Σχεδίου Δράσης 
1. Εγκρίνεται το Σχέδιο Δράσης του Σχεδίου Διαχείρι- σης των Περιοχών Προστασίας της Βιοποικιλότητας του άρθρου 1 της παρούσας με το οποίο:
λειτουργίας για τη διατήρηση των αντικειμένων που προστατεύονται,
β) προσδιορίζονται αναλυτικά οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για την υλοποίηση έργων, δράσεων και μέτρων που απαιτούνται για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση των αντικειμένων που προστατεύονται κατά περίπτωση, και 
γ) εξειδικεύονται τα αναγκαία μέτρα/δράσεις, οι στόχοι, οι προτεραιότητα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. 
2. Φορέας υλοποίησης των μέτρων ορίζεται η Περιφέρεια Κρήτης.

Άρθρο 5 
Περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης 
Ως περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης του Σχεδίου Διαχείρισης ορίζεται η περιοχή του άρθρου 1. 

Άρθρο 6 
Σχέδιο Δράσης 
1. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει διοικητικά και διαχειριστικά μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων και δράσεων παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας απόφασης. 
2. Για την υλοποίηση των μέτρων του Παραρτήματος ΙΙΙ δύνανται να καταρτίζονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και φορέων υλοποίησης των δράσεων του παρόντος Σχεδίου Δια- χείρισης σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 3582/2010 (Α’ 87).

Άρθρο 7 
Εφαρμογή και παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης 
1. Για το σκοπό της παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης συστήνεται Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Περιφέρειας Κρήτης. 
2. Η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές κάθε έτος και παράγει συνοπτική αναφορά πεπραγμένων που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Πράσινο Ταμείο και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Η Επιτροπή παρακολουθεί το Σχέδιο Δράσης, την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και μέτρων διατήρησης και διασφαλίζει τις επιχειρησιακές συνθήκες για την έγκαιρη υλοποίησή τους. 

Άρθρο 8 
Παραρτήματα 
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παρούσας, συνδημοσιευτέα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα Παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, ήτοι:
Παράρτημα Ι: Χάρτης περιοχής εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης. 
Παράρτημα ΙΙ: Ζεύγη συντεταγμένων περιοχής εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης. 
Παράρτημα ΙΙΙ: Σχέδιο Δράσης της Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Οροπέδιο Λασιθίου. 

Άρθρο 9 
Έναρξη ισχύος 
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με τους Πίνακες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω